Iașul, capitală culturală de Ziua Unirii

Celebrarea celor 153 de ani de la Unirea Principatelor Române va fi marcată la Iași de numeroase manifestări culturale: expoziții tematice, simpozioane, lansări de carte, retragerea cu torțe, momente muzicale.

Instituțiile de cultură din Iași organizează astăzi și mâine numeroase evenimente menite să marcheze cei 153 de ani de la Unirea Principatelor Române, inițiativă ce a reprezentat un prim pas în înfăptuirea statului român modern. Alături de ieșeni, reprezentanții autorităților locale și centrale vor participa la ceremonialul militar și religios de la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii, tot în aceeași locație va fi jucată Hora Unirii, iar la Biserica ‘Sfinții Trei Ierarhi’, unde se găsește mormântul domnitorului Cuza, va fi săvârșită o slujbă de pomenire.

La Muzeul Unirii, potrivit Ziarul Lumina, ziua istorică de 24 ianuarie 1859 va fi marcată mâine prin expoziția ‘Națiune și onoare’, în cadrul căreia vor putea fi admirate uniforme, decorații și steaguri, vor avea loc reconstituiri istorico-militare, susținute de Asociația ‘Tradiția Militară’ București, dar și prezentarea albumului ‘Uniforme militare ilustrate de Al. Asachi’ (1854-1862), autori Sorin Iftimi și Aurica Ichim.

Tot la Muzeul Unirii va avea loc, de la ora 15:00, simpozionul național ‘Iași, leagănul Unirii’, moderat de prof. univ. Cătălin Turliuc, în cadrul căruia vor conferenția prof. dr. Dumitru Vitcu (Orașul Iași – Leagănul Unirii Principatelor), conf. dr. Mihai Cojocariu (Din arsenalul propagandei unioniste: ‘Tatăl nostru’ și ‘Plugușoruâ’), prof. dr. Ghe. Cliveti (Unirea din 1859 și titulatura statului român), prof. dr. Mihai Ceaușu (Luptători pentru cauza Unirii. Bucovineanul Constantin Hurmuzachi), prof. dr. Cătălin Turliuc (Opera legislativă din vremea domniei lui Cuza) și prof. dr. Veniamin Ciobanu (Problema mănăstirilor închinate în timpul domniei lui Al. I. Cuza). Elevii Școlii ‘Ion Simionescu’ și membrii Asociației ‘Universul Prieteniei’ vor susține momente artistice, iar în finalul manifestărilor, artiștii Lăcrămioara Nae, Luminița Ciobanu și Laura Magdalena Scripcaru vor susține un recital cameral.

Unirea din Turnul Goliei

Asociația ‘Centrul de Promovare Turistică’ – Iași organizează astăzi și mâine, în Turnul Mănăstirii Golia, cinci evenimente dedicate Unirii Principatelor Române: scenete de teatru, concerte de acordeon și vioară, concursuri tematice și o expoziție de fotografie intitulată ‘Unirea și Unioniștii’, ce va fi deschisă până pe 29 februarie 2012. Potrivit organizatorilor, astăzi, la ora 12:00, va începe prelegerea ‘Strada Lăpușneanu în timpul Unirii Principatelor Române’, susținută de anticarul Dumitru Grumăzescu, urmată de concursul ‘Unirea reflectată în arte’, sceneta ‘Moș Ion Roată și Unirea’, interpretată de elevi de la Școala ‘Ion Creangă’, și momentul muzical ‘Hora Unirii’, cu clasa de vioară a Palatului Copiilor Iași.

Mâine, de la ora 17:00, grupul vocal de la Școala Populară de Arte ‘Titel Popovici’, acompaniat la acordeon de prof. Romeo Luchian, va interpreta cântece populare din epoca Unirii.

Astăzi, la ora 13:00, în sala Victoria a Centrului de Informare Turistică va avea loc vernisajul expoziției de fotografie tematică, ce va putea fi vizitată de ieșeni în perioada 23-30 ianuarie.

Muzeul Literaturii Române Iași, Societatea Culturală ‘Junimea â90’ și Facultatea de Istorie a Universității ‘Al. I. Cuza’ Iași organizează mâine, începând cu ora 10:00, în Galeriile ‘Pod – Pogor’, evenimentul cultural intitulat ‘Unirea în literatură’, programul incluzând o expoziție foto-documentară, de artă plastică și decorativă și conferința ‘Rosturi și semnificații ale Unirii Principatelor’ susținută de dr. Mircea-Cristian Ghenghea.

Și Ateneul Tătărași a pregătit un program cultural special dedicat Micii Uniri: expoziție de fotografie, organizată în foaierul Ateneului Tătărași, urmată de repere istorice: ‘Iașii de odinioară – epoca Unirii’, prezentată de directorul Ateneului, Liviu Brătescu. Mâine, de la ora 17:00, criticul de artă Valentin Ciucă va ține o prelegere cu tema ‘Artele frumoase ieșene între tradiție și modernitate’.

Evenimente culturale dedicate Unirii Principatelor vor avea loc și la Palatul Memorial ‘Al. I. Cuza’ din Ruginoasa, Casa de Cultură a Studenților, dar și la Galeria ‘La Gard’ din Parcul Copou.

Comentarii Facebook


Știri recente