Iașiul este pentru două zile capitala dialogului intercultural

Ieri, 16 octombrie a.c., a debutat la Iași cea de-a a XI-a sesiune a Dialogului dintre Biserica Ortodoxă și Grupul Partidului Popular European (Creștin-democrat) și al Democraților europeni, eveniment care are loc timp de două zile. Tema reuniunii de la Iași este „Dialogul intercultural bazat pe valori comune ca mijloc de asigurare a păcii și prosperității în Europa”.

Deschiderea lucrărilor a fost făcută de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a și binecuvântat pe participanți, invitând în același timp pe toți la rugăciune, pentru buna desfășurare a lucrărilor. În cuvântul susținut, Înalt Preasfinția Sa a vorbit despre necesitatea invocării Duhului Sfânt la orice întâlnire și despre Iași, ca oraș ideal pentru organizarea unui asemenea simpozion, deoarece aici majoritatea ortodoxă românească s-a întrepătruns în bună viețuire de-a lungul veacurilor cu respectabile comunități armenești, catolice sau evreiești.

De asemenea, Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, a citit mesajul Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în care a vorbit despre rolul pe care îl are România la amplificarea și afirmarea bogăției spirituale a Europei, precum și despre respectul față de apărarea vieții și a demnității umane.

De asemenea, tot în deschiderea lucrărilor a fost citit și mesajul transmis de Sanctitatea Sa, Bartolomeu I, Patriarh al Constantinopolului, de către Arhiepiscopul de Franța și reprezentantul Patriarhiei Ecumenice la Parlamentul Europei, Înaltpreasfințitul Emmanuel.

În mesajul transmis, Sanctitatea Sa Bartolomeu I a evidențiat importanța dialogului ca factor de rezolvare a conflictelor dintre oameni: „Este o realitate binecunoscută că dialogul este folositor datorită tuturor avantajelor pe care acesta le presupune. Cel care nu participă la dialog, își neagă natura sa umană. Însă nu numai că neagă natura sa umană, ci și pe cel care a provocat la dialog și astfel putem spune că dispare valoarea naturii umane”, a transmis Sanctitatea Sa.

De asemenea, a transmis participanților că Patriarhia Ecumenică va continua să-și folosească susținerea pentru promovarea și întreținerea dialogului, deoarece acesta nu este promovat doar în prezent, ci a fost folosit de-a lungul mileniilor ca mijloc de reconciliere și de promovare a valorilor.

În concluziile primei sesiuni de dezbateri, aseară, Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan a apreciat inițiativa Mons. Francisco-Javier Lozano ( Nunțiul Apostolic în România și Moldova) de a rezolva problemele dintre Biserica Ortodoxă Română și cea Greco-Catolică din Transilvania pe calea dialogului, prin intermediul Comisiei mixte existentă la nivelul celor două Biserici.

La cea de-a XI-a ediție a Dialogului dintre Biserica Ortodoxă și Grupul Partidului Popular European și al Democraților Europeni – cel mai reprezentativ grup politic din Parlamentul European -, care se va încheia astăzi, 17 octombrie, participă, pe lângă reprezentanți ai lumii politice și ecleziastice din România, personalități importante ale Bisericii și ale lumii politice europene.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 242/ 17 octombrie 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente