Sâmbăta Sfântului Teodor

În Biserica Ortodoxă astăzi, 3 martie 2012, sunt pomeniți cei trecuți la Domnul. Ziua poartă numele de Sâmbăta Sfântului Teodor Tiron sau Sâmbăta Colivelor. Cunoscut ca mare făcător de minuni, Sfântul Teodor Tiron a trăit la cumpăna dintre secolele III – IV. Tradiția pregătirii colivei ne-a rămas de la o minune a Sfântului Teodor Tiron, petrecută în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363), care a dat ordin guvernatorului orașului Constantinopol să stropească toate alimentele din piețe cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare, ca astfel să-i oblige pe creștini să întrerupă postul și să consume jertfe aduse idolilor. Sfântul Teodor Tiron, apărându-i în vis arhiepiscopului Eudoxie, i-a poruncit acestuia să-i anunțe pe creștini să nu cumpere nimic din piață, ci să mănânce grâu fiert cu miere.

În această zi, precum în toate sâmbetele în care se face pomenirea celor adormiți, creștinii participă în biserici la slujbe de pomenire a celor plecați la Domnul din neamul lor, aducând jertfe (pâine, vin, colivă, colaci), drept pomană pentru sufletele celor adormiți.

În Postul Mare, credincioșii merg la biserică și fac parastase sâmbăta, începând cu Sâmbăta Sfântului Teodor și până la Sâmbăta lui Lazăr. În afara sâmbetelor din acest post, cei trecuți la Domnul sunt pomeniți în mod special în sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți și în cea dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt.

Comentarii Facebook


Știri recente