Al V-lea Congres al Facultăților de Teologie, la Mănăstirea Nicula

În perioada 24-26 septembrie 2012, Mănăstirea Nicula va fi gazda celui de-al V-lea Congres al Facultăților de Teologie Ortodoxă din România, for decizional și de dialog care își propune să ofere șansa ca învățământul teologic universitar românesc să reprezinte răspunsul Evangheliei pe care la problemele și dilemele modernității. Tema generală a întâlnirii va fi: „Formarea, calitatea și competitivitatea în învățământul teologic universitar contemporan”, iar lucrările Congresului din acest an se vor axa pe două direcții tematice principale: Știință, conștiință și spiritualitate, Formare, calitate, competitivitate în învățământul teologic universitar contemporan. La acest eveniment important pentru învățământul teologic românesc vor participa decanii Facultăților de Teologie Ortodoxă din București, Cluj, Sibiu, Iași, Craiova, Arad, Alba Iulia, Oradea, Constanța, Pitești, Timișoara, Târgoviște.

În desfășurarea programului întâlnirii, ziua de marți, 25 septembrie 2012 este rezervată momentului inaugural, care va fi deschis printr-o slujbă de Te-Deum, oficiată de Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei în biserica Mănăstirii Nicula, continuat firesc printr-o sesiune festivă în Amfiteatrul Centrului de Studii Patristice al Mănăstirii Nicula. În cadrul acestei sesiuni inaugurale Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul va prezenta mesajul Patriarhului Daniel, urmat de cuvântul Înaltpreasfințitului Mitropolit Andrei și de intervenția d-lui Acad. Ioan Aurel Pop, Rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și de cea a decanului Facultății de Teologie din Cluj, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, instituția gazdă și organizatoare a Congresului. Vor urma, potrivit mitropolia-clujului.ro, cuvântări de întâmpinare din partea reprezentanților Ministerului Educației și a Secretariatului de Stat pentru Culte.

Cele trei zile de discuții și prezentări de referate își propun să ofere posibilitatea participanților, prezenți la Nicula șansa de a prezenta o imagine reală asupra stării învățământului teologic universitar românesc și să găsească soluții la probleme precum: vocația teologului, pregătirea lui duhovnicească, impactul pregătirii teologice a tinerilor în societatea contemporană, relația dintre teologie și experiența duhovnicească, etica și calitatea cercetării teologice românești, precum și asigurarea unui standard de pregătire teologică prin elaborarea de manuale și silabusuri, dar și prin accentul pus pe dezvoltarea personală și profesională a studenților teologi. Ultima zi a întâlnirii va fi rezervată problemelor tehnice pe care le presupune învățământul teologic românesc, prezentării hotărârilor sinodale pe această temă, dar și analizării problemelor legate de Regulamentele facultăților și de disciplina în școlile de teologie. Tot la această întâlnire va fi stabilită și data următoarei întâlniri, dar și detaliile legate de organizarea și desfășurarea Congresului național „Părintele Dumitru Stăniloae”, în anul 2013, la 110 ani de la naștere și 20 de ani de la trecerea la cele veșnice, un reper de neocolit pentru teologia ortodoxă a veacului trecut.

Concluziile și propunerile întâlnirii vor fi formulate într-un document final, care va fi adoptat de toți reprezentanții Facultăților de Teologie prezenți la acest Congres și care se va fi înaintat spre aprobare Sfântului Sinod, la proxima ședință de lucru.

Evenimentul continuă seria întâlnirilor la nivel național dintre reprezentanții celor 15 Facultăți și Departamente de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română, întâlniri în cadrul cărora sunt vizate atât teme de cercetare academică specifice mediului teologic, cât și aspecte privitoare la desfășurarea procesului instructiv-educativ în cadrul învățământului teologic universitar românesc.

Un moment care se impune amintit în desfășurarea acestei întâlniri academice îl reprezintă și inaugurarea Centrului de studii patristice „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, demarat la inițiativa vrednicului de pomenire Arhiepiscop și Mitropolit Bartolomeu și a cărui piatră de temelie a fost pusă în toamna anului 2004, de către Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Constantinopolului. Centrul este construit după cele mai îanlte standarde de calitate și are, pe lângă generosul amfiteatru care a găzduit lucrările Congresului Facultăților de Teologie, o bibliotecă bine organizată, cabinete, săli de curs, dar și spații de cazare, care îi vor oferi amprenta unei veritabile instituții de cercetare teologică românescă. Inaugurarea acestui Centru își propune să înscrie Mănăstirea Nicula pe harta cercetării teologice românești ca un punct de referință, care să ofere tinerilor teologi și cercetători români șansa de a descoperi și oferi lumii provocatoarea și mereu actuala teologie a Părinților Bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente