Hristos nu-l judecă pe om după opinia publică

Opinia publică este astăzi unul din reperele principale după care omul își corectează comportamentul social sau modul de a relaționa cu ceilalți oameni. Evanghelia care s-a citit ieri la Sfânta Liturghie prezintă un caz care contrariază opinia publică. În cuvântul de învățătură rostit ieri, 22 ianuarie, în Paraclisul ‘Sfântul Grigorie Luminătorul’ al Reședinței patriarhale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că putem învăța din întâlnirea lui Zaheu cu Mântuitorul Hristos modul în care omul se poate raporta corect la opinia publică.

Primul fapt care contrariază opinia publică este gestul Mântuitorului de a intra în casa lui Zaheu vameșul, cunoscut de toată lumea ca fiind un om păcătos, lacom, mândru, nedrept și asupritor al semenilor săi. Mulțimea a început să murmure că Iisus ‘a intrat să găzduiască la un păcătos’, un om urât de popor pentru lăcomia lui și invidiat pentru bogăția pe care o adunase în scurt timp, într-un mod necinstit sau nedrept. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că Mântuitorul Hristos a făcut acest gest neașteptat pentru că a văzut ceea ce opinia publică a fost incapabilă să sesizeze: un suflet în căutare și dornic de schimbare spirituală. ‘Mântuitorul Iisus Hristos nu se ia după gura lumii, după opinia publică. Opinia publică știe doar să evalueze, să judece pe oameni după faptele lor exterioare, dar, adesea, opinia publică este incapabilă să cunoască schimbările sufletului omului. Toată lumea din Ierihon știa că Zaheu este un om lacom și nedrept, dar nimeni altul decât Iisus Hristos nu a citit în sufletul lui dorința de schimbare. Aici vedem că Mântuitorul este vindecător de suflete și nu judecă pe oameni după aparențe, ci după dorința lor de schimbare în bine. De aceea, Mântuitorul spune că ‘Fiul omului nu a venit ca să judece lumea, ci să o mântuiască’ (cf. Ioan 12, 47). Mântuitorul Iisus Hristos nu judecă pe nimeni înainte de a-l ajuta, iar pe cei care refuză harul sau ajutorul lui El îi așteaptă în continuare și îi va judeca în ziua Judecății de Apoi. Vedem, așadar, că Mântuitorul Iisus Hristos ne învață pe toți să nu considerăm că un om care este păcătos este sortit pieirii, condamnat la moarte veșnică, ci ne dă speranța că orice om păcătos se poate întoarce la Dumnezeu, își poate schimba viața, se poate elibera de patimi egoiste și își poate schimba modul lui de a fi în relație cu semenii’, a spus Preafericirea Sa.

În timp ce mulțimea din Ierihon a văzut doar un om mic de statură și un curios urcat într-un copac doar din dorință de a fi deasupra tuturor, Mântuitorul Iisus Hristos a văzut în Zaheu un om care și-a dat seama de efemeritatea averilor pe care le adunase în mod necinstit și care s-a hotărât să se schimbe.

Copleșitoarea bunătate a lui Hristos pătrunde dincolo de răutatea ce întunecă sufletul

Patriarhul României a explicat că Zaheu vameșul și-a înnoit sufletul după ce Mântuitorul Iisus Hristos a intrat în casa acestuia, devenind dintr-un vameș lacom un om darnic, un om care se schimbă radical, dar nu pentru că a fost mustrat cu asprime, ci pentru că a fost onorat cu o cinste neașteptată. Copleșitoarea bunătate a lui Hristos a pătruns atât de puternic dincolo de întunericul și răutatea păcatului lăcomiei care stăpânea sufletul lui Zaheu, încât a răscolit în el dramul de bunătate care-i mai rămăsese și a reaprins în el cărbunele omeniei, acoperit de cenușa și zgura păcatului. Preafericirea Sa a arătat că întâlnirea cu Hristos a aprins în sufletul lui Zaheu pocăința care se manifestă prin fapte bune, nu doar pocăința ca regret pentru faptele rele săvârșite în trecut. Zaheu devine dintr-un om lacom un om milostiv, dispus să dea jumătate din averea sa săracilor și să întoarcă împătrit celor pe care i-a nedreptățit. Astfel, ‘Evanghelia care s-a citit ne îndeamnă la milostenie; Zaheu este singurul om bogat despre care Sfântul Evanghelist Matei spune că s-a mântuit cu certitudine. El s-a mântuit prin milostenie, prin dărnicie, prin dorința de a-și schimba viața și de a repara greșelile pe care le-a făcut. Evanghelia aceasta este o evanghelie a milostivirii care se cultivă în sufletul omului după ce acesta se întoarce la Dumnezeu, după ce se pocăiește și după ce constată că este necesară schimbarea modului său de a gândi, de a fi și de a făptui’, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel potrivit Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente