„Hristos împărtășit copiilor” în parohiile Negrești I și II din Protoieria Piatra Neamț

Anul Crezului ortodox și al Autocefaliei românești prilejuiește manifestări în întreaga Patriarhie Română. În satul Negrești, comuna Negrești, din Protopopiatul Piatra Neamț, s-a desfășurat cateheza finală a anului catehetic 2009-2010, din cadrul proiectului ‘Hristos împărtășit copiilor’. Pe 18 iunie 2010, în Biserica ‘Sfânta Treime’ a parohiei Negrești II, cateheza care a îmbrăcat haina unui adevărat spectacol a debutat cu rugăciunea și cuvintele de deschidere ale celor doi preoți: pr. Leonte Lehaci și pr. Vasile Solomon. La această activitate au participat, alături de copii, părinți ai acestora, consilierii parohiilor Negrești I și Negrești II, profesori ai Școlii cu clasele I-VIII Negrești, preoți din parohiile vecine și credincioși din cele două parohii. Programul a avut cinci părți: o evaluare a cunoștințelor despre Crez, un concurs de eseuri cu tema: ‘Cateheza și rolul ei în formarea mea de creștin’, un concurs de recitare de poezii religioase legate de temele abordate în catehezele săptămânale, un concurs-expoziție de pictură, colorat și desen și un concurs de bătut toaca. Juriile concursurilor au fost compuse din director Viorica Dascălu-Radu, prof. de Religie Anișoara Lehaci, prof. Lămâița Dominte, prof. Dan Dascălu și pr. Zaharia Ștefan, coordonator al Biroului de catehizare a tineretului al Protopopiatului Piatra Neamț. Finalul a cuprins premierea tuturor câștigătorilor acestor probe, cât și a celorlalți participanți din întregul parcurs catehetic, unele premii fiind inedite: pentru cea mai bună prezență la cateheze, cel mai complet și îngrijit caiet de notițe catehetice și cea mai bună prezență la slujbele Bisericii pe parcursul anului catehetic.

‘Ne-am bucurat de un număr mare de cateheți’

Preoții din parohiile Negrești I și Negrești II s-au arătat mulțumiți de activitatea pe care au întreprins-o cu școlarii la cateheze. ‘Trebuie să vedem în aceste evenimente oportunitatea de a ne apropia mai mult copiii de Dumnezeu, pe care Îl cunosc în sfintele noastre biserici și în familie – biserica de acasă. Catehezele noastre din vinerile de peste an și din excursiile organizate la mănăstiri sădesc teasc din care mlădițele – sufletele lor curate – se înalță cu privirea către Tatăl ceresc pe care Îl cunosc prin Cuvântul întrupat și prin harul Duhului Sfânt’, a spus pr. Leonte Lehaci de la parohia Negrești I. ‘Bucuria de pe chipurile lor și încurajarea din partea părinților sunt premisele creșterii duhovnicești a acestor tineri care Îl descoperă pe Dumnezeu printre pagini cu notițe, pe icoanele care îi însoțesc în cateheze și în jocurile prin care interacționează în casa Domnului. Ne-am bucurat de un număr mare de cateheți în acest an catehetic și nădăjduim că și anii următori ne vor aduce satisfacții sufletești atât nouă, părinții lor duhovnicești, cât și părinților lor care îi cresc cu dragoste și credință’, a declarat pr. Vasile Solomon de la parohia Negrești II, după cum ne informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova.

Biserica cu hramul ‘Sfânta Treime’ Negrești este un sfânt lăcaș ștefanian sfințit de curând de către Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Construcția a debutat în anul 2000 și a fost finalizată în 2007. Pictura în frescă a fost executată între 2007-2009 de pictorul Costin Racheru. Parohia Negrești II a folosit până la sfințirea noului lăcaș o bisericuță veche de 120 de ani, aflată în vecinătate.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…