Hristos împărtășit copiilor în parohia „Sf. Ier. Nicolae” din Câmpulung Moldovenesc

În Biserica ‘Sfântul Ierarh Nicolae’ din Câmpulung Moldovenesc sunt susținute în fiecare săptămână cateheze pentru enoriașii din parohie. În același timp, la școlile aflate în parohie se organizează întâlniri pentru explicarea rânduielilor bisericești.

Credincioșii din Câmpulung Moldovenesc care participă la Sfânta Liturghie de la Biserica ‘Sfântul Ierarh Nicolae’ au posibilitatea să afle mai multe lucruri legate de virtuțile teologice. Spre finalul slujbei, unul dintre preoții slujitori susține această cateheză, ce vine ca o completare a predicii rostite după Sfânta Evanghelie. Tema catehezei de duminică, 19 februarie, a fost ‘Importanța rugăciunii particulare’. În duminicile următoare vor fi abordate teme legate de rugăciunea obștească, respectiv cultul Bisericii (împărțire, semnificații, simbolism, explicarea rugăciunii ‘Tatăl nostru’). Catehezele sunt susținute de părintele paroh Ilie Macar, de pr. Orest Babici și de pr. Gheorghiță Niță, slujitori la Biserica ‘Sfântul Nicolae’.

‘La parohia noastră, încă de la 1 ianuarie 2010, an consacrat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Crezului ortodox și Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, am început un program catehetic, mergând pe structura Catehismului ortodox. După cum știm, Catehismul ortodox este împărțit pe cele trei virtuți teologice: credința, nădejdea și dragostea. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu am reușit să parcurgem prima parte (despre credință), iar de la 1 ianuarie 2012 vorbim despre nădejde. Această cateheză duminicală se desfășoară spre finalul slujbei, după ce, la Liturghia catehumenilor, imediat după citirea textelor sfinte, Apostolul și Evanghelia, are loc predica. Cateheza este scurtă, având cel mult zece minute, după cum nici predica nu este foarte lungă. Considerăm că este foarte important ca această cateheză să aibă loc duminica, deoarece în timpul săptămânii nu ne bucurăm de o prezență atât de numeroasă de credincioși. Ne străduim ca programul liturgic să se încheie la ora 12:00, astfel încât să ne încadrăm în rânduielile tipiconale de la Sfânta Liturghie’, a precizat pr. paroh Ilie Macar, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Activități cultural-spirituale la școlile din parohie

În parohia ‘Sfântul Ierarh Nicolae’ din Câmpulung Moldovenesc se derulează Proiectul catehetic ‘Hristos împărtășit copiilor’ în colaborare cu profesorii de religie de la Școala Generală ‘Bogdan Vodă’, Colegiul Teoretic ‘Dragoș Vodă’ și Colegiul Silvic ‘Bucovina’. Prin implicarea profesorilor de religie sunt derulate activități cultural-spirituale și misionar-duhovnicești. La Școala Generală ‘Bogdan Vodă’ din Câmpulung Moldovenesc se organizează mai multe întâlniri de-a lungul unui semestru. ‘La clasele a VIII-a avem câte o oră practică pentru fiecare semestru. În cadrul acestei ore, în primul semestru, este prezentată biserica, cărțile bisericești și celelalte obiecte de cult. În ora din al doilea semestru este explicat simbolismul Sfintei Liturghii și al Sfintei Proscomidii în biserică, împreună cu profesorii de religie’, a afirmat pr. paroh Ilie Macar. În fiecare vineri, de la ora 16:00, la Biserica ‘Sfântul Nicolae’ este organizată o întâlnire catehetică cu elevii din clasele III-VII. Suportul pentru aceste cateheze sunt manualele primite de la Patriarhia Română. O jumătate de oră din timpul catehezei este dedicată învățării cântărilor Sfintei Liturghii.

Comentarii Facebook


Știri recente