Hrisovul de resfintire a bisericii din localitatea Valeni, judetul Neamt

Cu binecuvantarea Tatalui, cu ajutorul Fiului si cu lucrarea Sfantului Duh s-au incheiat lucrarile de consolidare si restaurare a bisericii – monument istoric – cu hramul „Sfintii 40 de Mucenici” si „Prea Sfanta Treime” din satul Valeni, Protopopiatul Roman, jud. Neamt.

In pisania originala, inscriptionata in piatra deasupra intrarii in nava bisericii, citim urmatoare: ”Cu voia lui Dumnezeu, eu, robul lui Dumnezeu Cozma Sarpe, postelnic, am zidit acest hram la curtea din Scheia, in numele Sfintilor celor 40 de Mucenici din Sevastia, pe vremea binecredinciosului Domn Io Stefan Voievod si s-a inceput a zidi la 7027 (1519) luna lui Martie 30 si s-a savarsit in acelasi an, luna iunie 22.”

Din aceasta cronica deducem ca, vrednicul de pomenire, ctitorul fondator, a durat peste timp acest locas de inchinare, care, de la zidirea lui, strabatand veacurile, a strajuit aceste plaiuri mioritice si a constituit locul de ruga pentru multe generatii de romani, crestini autentici, pastratori ai predaniilor sfinte si a credintei stramosesti.

Biserica, construita in forma de nava, fara abside laterale si fara nici o turla, pastreaza forma originala de la fondare pana astazi, desi vitregiile vremii nu au ferit-o de unele stricaciuni. De fiecare data, atunci cand dintele nemilos al timpului a afectat-o, s-au gasit oameni cu frica de Dumnezeu, care au restaurat-o si infrumusetat-o, prelungindu-i, astfel, existenta peste veacuri. Una din importantele interventii a avut loc in secolul al XIX-lea. In actul de tarnosire ingropat in piatra altarului s-a descoperit urmatorul inscris: „Anul 1864, luna septembrie, Duminica, in 20 zile s-a sfintit acest lacas de Prea Sfintitul Isaia Dioclias Vicolu, cu hramul Sf. 40 Mucenici si al doilea hram Prea Sfanta Treime. Aceasta reparatie, cu o noua catapiteasma si toate donatiile, s-au facut de catre Familia Marele Aga, Domnul Ioan Starcea si sotia sa Ecaterina, nascuta Valeanca…”.

Anii au trecut, iar biserica valenilor a fost din nou acoperita de stricaciuni si lipsuri. In curgerea timpului s-a inscris si veacul al XX-lea, cu cei cinzeci de ani de comunism, cand acestor stravechi ziduri li s-au adancit ranile. „Plinirea vremii” a sosit tocmai la inceputul mileniului al III-lea, cand Prea Milostivul Dumnezeu si-a adus aminte si de zidirea aceasta in care s-a slavit Sfant Numele Lui de atatea veacuri. A trimis locului acestuia oameni potriviti, sa plineasca podoaba casei Sale.

Astfel, cu binecuvantarea PS Eftimie, Episcopul Romanului, s-au inceput demersurile pentru intocmirea documentatiilor tehnice de consolidare si restaurare a bisericii. Misiunea parea imposibila, dat fiind anvergura lucrarilor. Dificila responsabilitate de coordonare a santierului a fost incredintata preotului Gheorghe Paleu, care, cu ajutorul lui Dumnezeu, a infaptuit, in timp util, toate formalitatile necesare, iar de la 1 august 2005 a demarat lucrarile ce se impuneau, in linia lor logica de executie: s-au decopertat peretii din interior si exterior a bisericii de toate vechile tencuieli; s-a consolidat intreaga zidarie prin injectarea a peste 50 tone de ciment lichid, incat structura cladirii a capatat o noua rezistenta; s-au turnat doi tiranti transversali care s-au unit cu o centura perimetrala la nivelul podului; s-a refacut intreaga sarpanta si s-a confectionat un nou acoperis; s-au reconditionat vechile cruci din cupru si s-au reasezat pe acoperisul bisericii; s-a retencuit intreaga zidarie, atat in interior, cat si-n exterior, cu tencuiala de epoca (mortar compus din nisip, calti si var); s-au inlocuit toate ferestrele vechi cu tamplarie termopan si stejar; s-a reconditionat catapeteasma si mobilierul din interior; s-a refacut sfanta masa dandu-i-se forma initiala, cea din 1519; s-a impodobit biserica cu obiecte de cult, icoane, carti si vesminte. A fost refacut zidul inprejmuitor care apara biserica ca o cetate.

Intreaga lucrare a fost executata de Societatea S.C. CONBAS S.R.L., condusa de ing. Eugen Bors. Fondurile banesti au venit din partea bunilor credinciosi ai acestei parohii, din partea unor binevoitori, a Consiliului local si a Secretaritului de Stat pentru Culte, Bucuresti.

Cu ajutorul nevazut al Bunului Dumnezeu, care a lucrat prin mainile celor ce iubesc bunacuviinta casei Domnului, dupa mai bine de un an de munca asidua s-au incheiat lucrarile la biserica din Valeni.

Astazi, 5 noiembrie, anul mantuirii 2006, Prea Sfintitul Dr. Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, inconjurat de un distins sobor de preoti, a savarsit slujba de sfintire a lacasului de inchinare reinnoit. Autoritatile locale, impreuna cu multime de credinciosi au participat la acest eveniment unic, dand slava lui Dumnezeu pentru haina innoirilor cu care a imbracat biserica mosilor si stramosilor lor.

Binecuvinteaza, Doamne, pe toti ctitorii innoitori, pe ajutatori, binefacatori, miluitori, donatori, lucratori, enoriasi si slujitori ai Sfintei Biserici acesteia si scrie numele lor in Cartea vietii!

Fie, Doamne, mila Ta spre noi, precum am nadajduit si noi intru Tine! Amin.

Comentarii Facebook


Știri recente