Hrană pentru trup și pentru suflet la Catanele

Cel mai adesea, pentru orice neajuns aruncăm vina pe autorități, criza economică, mediul în care trăim, dar nu ne implicăm deloc pentru a face noi ceva. Așteptăm să ne vină totul de-a gata, ne urmărim interesul propriu și astfel consecințele neimplicării se răsfrâng tot asupra noastră. Sunt însă și oameni care se jertfesc pentru semenii lor aflați în nevoi, iar pe unii dintre ei i-am aflat în localitatea argeșeană Catanele.

În satul Catanele, care face parte din comuna Căteasca, județul Argeș, numeroase familii monoparentale, familii cu mulți copii, orfani, bătrâni singuri, tineri defavorizați se confruntă cu multe dificultăți financiare. Consecințele se răsfrâng și mai mult asupra copiilor, care, sunt nevoiți să renunțe la școală. Pentru a ameliora această situație, parohia locală și Asociația social-filantropică ‘Sfântul Apostol Ștefan’ au demarat o campanie de strângere de fonduri, prin care fac să funcționeze o cantină socială și un centru educațional. Pr. Adrian Paul Stănescu, care este parohul bisericii, dar și directorul Asociației ‘Sfântul Apostol Ștefan’, a povestit pentru „Ziarul Lumina” cum stau lucrurile: ‘Totul a început de la implementarea proiectelor catehetice ‘Hristos împărtășit copiilor’ și ‘Alege școala!’, când am intrat în contact cu tot mai mulți copii din familii defavorizate și astfel am hotărât, împreună cu alți oameni de bine, să le asigurăm lunar alimente, îmbrăcăminte, rechizite și tot ceea ce ține de gospodărie, dar și să-i adun pe copii, după terminarea cursurilor, într-un spațiu special amenajat, unde să vină și profesori de la școala din localitate pentru a le completa cunoștințele. De asemenea, ne dorim să realizăm și o bucătărie proprie, pentru a le oferi și o masă caldă copilașilor ale căror familii nu-și permit nici măcar acest lucru. În acest sens, am încheiat un acord cu Primăria comunei ca să ne dea în întreținere o școală veche închisă, pe care noi vrem să o renovăm și acolo să ne întâlnim cu acești copii, pentru început sâmbăta și duminica, când ei vin la biserică. Imediat după obținerea imobilului, am primit telefoane de la diferite persoane care s-au oferit să predea gratuit limba engleză și sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu și al oamenilor de suflet, să începem până la Paști activitatea cu copiii’.

O lucrare în numele Bisericii

În ciuda greutăților slujirii într-o comunitate rurală, dar și a împotrivirii oamenilor, pr. Stănescu nu s-a lăsat învins și s-a luptat în fel și chip să aducă ‘un strop de dragoste, speranță și încurajare în inimile celor dezavantajați social’, după cum spunea părintele. De inițiativele iubirii milostive s-au bucurat numeroase familii, precum o bătrânică ce a rămas fără casă în urma unui incendiu, dar căreia i-a fost ridicată o nouă căsuță. De asemenea, din cauza crizei financiare, oamenii au rămas fără locuri de muncă, iar riscul pierderii locuinței, din pricina ratelor bancare, i-a adus la o stare disperată. Astfel, părintele nu a rămas indiferent, ci a mers la reprezentanții băncilor pentru a obține reeșalonarea datoriilor. Pentru câteva familii, pr. Stănescu le plătește de peste un an ratele bancare lunare, îi ajută cu alimente, bani pentru transportul copiilor la școală, și lista poate continua. Totodată, prin programul ‘Uși deschise pentru cei singuri și săraci’, în urma anchetei sociale, Asociația ‘Sfântul Apostol Ștefan’ a distribuit alimente, medicamente, îmbrăcăminte celor văduvi sau familiilor cu mulți copii. Au beneficiat 35 de vârstnici și 23 de familii cu dificultăți financiare din Parohia Catanele, dar și din satele învecinate. ‘Pentru aceste activități ne-am ocupat noi, membrii care am înființat asociația, din fondurile proprii, din serviciile religioase din parohie, dar și din donațiile unor sponsori. Sperăm să sensibilizăm anumite persoane cu posibilități care să ne ajute, fiindcă, pe viitor, vrem să ne extindem cu această cantină și către persoanele adulte, să le aducem acolo pentru o masă caldă sau măcar să le ducem noi pachete cu mâncare. Până acum Dumnezeu ne-a ajutat și am reușit să facem față tuturor cerințelor. Sperăm ca și pe viitor să continuăm activitățile noastre, întrucât Dumnezeu ne-a chemat la această slujire și trebuie să lucrăm cât putem de mult, fiindcă tot ceea ce facem noi, facem în numele Bisericii’, a precizat parohul bisericii din Catanele.

Cuvintele nu pot exprima în totalitate ceea ce acești oameni fac, sunt prea sărace și nesemnificative. Trebuie să fii asemenea lor, adică un făptuitor al intenției bune, pentru a simți bucuria pe care ei o simt, știut fiind faptul că ‘iadul este plin de intenții bune’, adică degeaba vrem să facem ceva dacă nu punem în aplicare intenția. Cei care doresc să se alăture preotului Adrian Paul Stănescu și vor să ajute aceste suflete pot dona în următoarele conturi ale Asociației social-filantropice ‘Sfântul Ștefan’, cu sediul în satul Catanele, comuna Căteasca, județul Argeș: la BRD, în lei: RO44BRDE030 SV82502330300, în valută: RO95BRDE030SV90211840300, pentru transfer extern: SWIFT: BRDEROBU NR. CONT: 90211840300 BRD Agenția Brâncoveanu sau direct în contul PayPal de pe site-ul asociației: www.asociatia-sfantul-stefan.ro. De asemenea, președintele asociației, pr. Adrian Paul Stănescu, poate fi găsit la următoarele numere de telefon: 0727837426, 0724257452, 0748033836.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…