Hrană caldă pentru pelerini în fiecare zi

În perioada 24-30 octombrie, Sectorul Social-filantropic al Arhiepiscopiei Bucureștilor este alături de pelerini oferind în timpul zilei masă caldă și apă plată, iar pe timpul nopții ceai cald și cafea. Arhiepiscopia Bucureștilor este atentă la organizarea în bune condiții a pelerinajului desfășurat în perioada sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou, hramul Catedralei patriarhale, informează „Ziarul Lumina”.

În toate activitățile sunt implicați asistenții sociali ai Centrului eparhial, asistenții sociali de la birourile de asistență socială ale protoieriilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, tineri voluntari de la Facultatea de Teologie din București și membrii Asociației Creștinilor Ortodocși din România (ASCOR).

‘Nu e ușor să stai la rând ore întregi fără a bea măcar un pahar cu apă sau a gusta ceva care să-ți dea putere să reziști. De aceea, zilnic, câte două protoierii din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor sunt responsabile cu asigurarea hranei pe care eparhia o oferă în mod gratuit celor veniți la sărbătoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou’, a precizat diaconul Ionuț Iordăchescu, consilier al Sectorului Social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

7.000 de porții de hrană caldă zilnic

Protoieriile I, II, III din Capitală prin cantinele lor parohiale pregătesc mâncarea pentru zilele de 26 și 27 octombrie, iar celelalte protoierii din cadrul arhiepiscopiei, Ilfov Nord, Ilfov Sud, Ploiești, Câmpina, Urlați și Văleni, contribuie cu hrană în celelalte zile, începând cu data de 25 octombrie până la data de 30 octombrie. ‘Toate protoieriile bucureștene sunt pregătite să fie gazde bune pentru credincioșii care au poposit să se închine la racla moaștelor Cuviosului Dimitrie cel Nou, ale Sfântului Nectarie și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena. Preoții vor fi prezenți seara și dimineața, când sunt rânduiți la slujbele celebrate pe podiumul ridicat lângă Catedrala patriarhală’, a menționat părintele Dinu Pompiliu, protopopul Protoieriei III Capitală.

Aproximativ 7.000 de porții de hrană caldă sunt oferite zilnic de angajații și voluntarii Sectorului Social-filantropic așezați de-a lungul rândului de pelerini după oficierea Sfintei Liturghii până seara, la ora 20:00. Astăzi, în ziua de prăznuire a Sfântului Marelui Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, pelerinii vor primi pește și sarmale din pește. De asemenea, vor fi distribuite 5.000 de sticle de apă plată zilnic.

‘Încercăm să implicăm cât mai mulți tineri’

‘Pe timpul fiecărei nopți va fi pregătit ceai cald la Cantina Mensa a Căminului studențesc ‘Casa Juventus’ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care va fi distribuit gratuit în fiecare seară, de la ora 21:00 până dimineața la ora 8:00. Din experiența anilor trecuți, în fiecare noapte se împart cam 1.000 de litri de ceai’, a declarat diaconul Ionuț Iordăchescu.

Pe lângă protoierii, Arhiepiscopia Bucureștilor va participa cu un ajutor de hrană pregătită la Cantina socială ‘Casa Barnabas’ a Centrului eparhial.

‘Încercăm să implicăm cât mai mulți tineri pentru că există multă dorință din partea acestora de a se oferi ca voluntari, de a fi ospitalieri cu pelerinii veniți din țară. Cei mai mulți dintre ei au participat și la alte programe cu caracter permanent ale Arhiepiscopiei Bucureștilor. Unii sunt voluntari la Centrul de zi ‘Sfânta Sofia’, alții vin de la Fundația ‘Bucuria Ajutorului’, de la Federația ‘Filantropia’. Toți sunt alături de închinătorii care au sosit în aceste zile la București. Ei sunt diferențiați de celelalte asociații sau organizații, Crucea Roșie, SMURD, Centrul medical MEDAS, prin veste de culoare albastră cu însemnele Arhiepiscopiei Bucureștilor’, a mai adăugat consilierul Sectorului Social-filantropic.

În ceea ce privește cazarea celor veniți să se închine la moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Arhiepiscopia Bucureștilor, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, se ocupă de primirea, îndrumarea și cazarea pelerinilor.

În această acțiune sunt implicați toți cei 70 de diaconi slujitori în bisericile din Capitală, coordonați de părintele diacon Cristian Grama, secretar eparhial al arhiepiscopiei. ‘Ei vor fi prezenți în echipe în gările și autogările din București pentru a-i întâmpina pe pelerinii sosiți în oraș. De asemenea, în fiecare seară din intervalul 25-30 octombrie, diaconii, prezenți pe Dealul Patriarhiei, îi preiau pe închinători și-i conduc în locațiile pregătite spre cazarea lor, Colegiul Național ‘Mihai Eminescu’ și Colegiul Național ‘Ion Creangă’. Aici alți diaconi le vor oferi atât hrană, câte un pachet cu mâncare și apă, cât și asistență religioasă, un cuvânt pentru suflet’, a spus diaconul Cristian Grama.

Sunt tipărite flyere cu informații privind bisericile din proximitatea Dealului Patriarhiei, 20 la număr, care sunt deschise în această perioadă chiar pe timpul nopții, unde pelerinii se pot închina.

‘Jertfa pe care o aducem Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou’

Cu prilejul evenimentelor dedicate Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, în fiecare noapte, în intervalul orar 22:00-08:00, Sectorul Învățământ și activități cu tineretul, împreună cu Sectorul Social-filantropic și misionar împart ceai pelerinilor așezați la rând, la închinare. Pentru această acțiune au fost mobilizați aproximativ 80 de voluntari din rândul Asociației Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR), filiala București, și dintre membrii Ligii Tineretului Creștin Ortodox Român (LTCOR), tineri râvnitori, care, ca și în anii precedenți, s-au arătat dornici să ajute.

‘Avem voluntari și dintre studenții Facultății de Teologie ‘Patriarhul Justinian’ din București. Noutatea anului acesta o constituie grupul de 100 de voluntari dintre elevii de la Colegiul Național ‘Spiru Haret’, colegiu cu care Sectorul Învățământ și activități cu tineretul desfășoară o rodnică și frumoasă colaborare. Este jertfa noastră pe care o aducem Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și Sfântului Ierarh Nectarie de Eghina’, a subliniat Constantin Andrei, inspector în cadrul Sectorului Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

O așteptare mai ușoară pentru credincioși

Voluntarii aflați în slujba arhiepiscopiei stau zi și noapte pentru a oferi hrană, ceai cald și asistență pentru toți cei aflați în nevoie. Ieri, hrana caldă a fost adusă de reprezentanții Protopopiatului Ploiești. ‘Sunt bucuros de ceea ce văd aici, pe deal: această mare de oameni care nu face altceva decât să înalțe rugăciuni către Bunul Dumnezeu prin sfinții ale căror moaște au fost aduse aici, pe Dealul Patriarhiei. Pentru că am văzut osteneala lor, noi am dorit să le facem așteptarea mai ușoară. Din partea preoților și a credincioșilor din Protopopiatul Ploiești și cu sprijinul Primăriei Municipiului Ploiești, am adus aproape 7.000 de sarmale, peste 2.000 de chifle, 25 de litri de cafea, 25 de litri de ceai și alte lucruri de folosință pentru a putea oferi credincioșilor hrană caldă. Poate că la prima vedere nu este foarte mult, dar este o osteneală foarte mare, pe care am făcut-o din dragoste față de credincioșii care se închină la moaștele sfinților. Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să li se împlinească cererile, iar pacea și bucuria să se instaureze în sufletul acestora’, ne-a spus părintele protoiereu Ștefan Mușat, din Protopopiatul Ploiești. Totodată, în fiecare zi alte asociații sau organizații cu caracter social îi sprijină după putință pe credincioșii care așteaptă.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…