Hramurile mănăstirilor Strâmba-Jiu și Boia

De sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Boia, din localitatea Câineni, județul Vâlcea. În Arhiepiscopia Craiovei, Mănăstirea ‘Sfânta Treime’ – Strâmba-Jiu, din județul Gorj, și-a serbat cel de-al doilea hram, informează „Ziarul Lumina”.

Praznicul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului a adunat sute de oameni în bisericile și mănăstirile din Mitropolia Olteniei. Printre lăcașurile de închinare ce și-au serbat hramul cu acest prilej amintim mănăstirile Boia, din localitatea Câineni, județul Vâlcea, și ‘Sfânta Treime’ din localitatea Strâmba-Jiu, județul Gorj.

Liturghie arhierească la altarul Mănăstirii Boia

La Mănăstirea vâlceană Boia sărbătoarea a început din seara zilei de duminică, 30 septembrie, cu slujba de Priveghere. A doua zi, prăznuirea a continuat cu Acatistul Acoperământului Maicii Domnului și cu Sfânta Liturghie.

Prezent în mijlocul credincioșilor, PS Părinte Emilian Lovișteanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat însemnătatea praznicului de astăzi. La final, Preasfinția Sa a mulțumit Maicii Domnului pentru ocrotirea ce o poartă Arhiepiscopiei Râmnicului și i-a îndemnat pe toți credincioșii să sporească rugăciunea către Născătoarea de Dumnezeu și să înmulțească faptele bune pentru dobândirea vieții veșnice. ‘Mulțumim Maicii Domnului că a mijlocit înaintea Preasfintei Treimi ca această mănăstire să se ridice, să fie primitoare, și mai ales să aibă un sobor ales de maici care să păstreze candela credinței ortodoxe aprinsă și să se roage pentru lume. Întotdeauna, cei care sunt în lume au nevoie de rugăciunile mănăstirilor, iar mănăstirile au nevoie de întărire în credință și milostenie pentru a păstra un echilibru duhovnicesc între lumea monahală și cea laică. Să nădăjduim că Maica Domnului va ocroti ctitoria aceasta și obștea de maici va duce mai departe lucrarea duhovnicească și mănăstirească de aici’, a spus arhiereul râmnicean.

La hramul Mănăstirii vâlcene Boia a luat parte și arhimandritul Vartolomeu Androni, exarhul mănăstirilor din Eparhia Râmnicului și starețul Mănăstirii Cozia, protosinghelul Ioanichie Trifa, starețul Mănăstirii Turnu, preoți și credincioși din parohiile vecine și pelerini din țară.

Mănăstirea Acoperământului Maicii Domnului Boia a fost ridicată cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, în anul 2005, de către protosinghelul Iustin Pârvu, starețul Mănăstirii Petru Vodă, din județul Neamț, și de familiile domnilor Nicolae Boromiz și Gheorghe Ureche din satul Greblești, la cererea și cu sprijinul credincioșilor din zonă. În prezent, biserica este pictată în exterior și se lucrează la pictura interioară ce este realizată în proporție de 50%.

Al doilea hram al Mănăstirii ‘Sfânta Treime’ din Strâmba-Jiu

În Arhiepiscopia Craiovei, sărbătoarea Sfântului Acoperământ a fost serbată în special la Mănăstirea Strâmba-Jiu, județul Gorj. Cu acest prilej a fost serbat cel de-al doilea hram, primul fiind închinat Sfintei Treimi. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoți.

Cinstitul așezământ a fost ridicat la anul 1793, pe locul unui vechi schit, datat pe la începutul anului 1500. Laolaltă cu anexele sale, schitul a fost închinat Mănăstirii Govora, așa cum reiese din documentele timpului. Mănăstirea de zid a fost ctitorită, se pare, de boierii Stoichiță Râioșanu și de nepotul său Miloș. La anul 1724, mănăstirea este mistuită de un incendiu devastator. Din acest an urmează o lungă perioadă de declin, care ia sfârșit abia în anul 1927, când mănăstirea este refăcută de Comisia monumentelor istorice, sub conducerea lui Nicolae Iorga.

Astăzi, Mănăstirea cu hramurile ‘Sfânta Treime’ și ‘Acoperământul Maicii Domnului’ este așezământ monahal de maici, condus de maica stareță Marina Gligor.

Comentarii Facebook


Știri recente