Hramuri și binecuvântări în Episcopia Caransebeșului

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Teregova, Protopopiatul Caransebeș. Cu acest prilej, chiriarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, potrivit Ziarul Lumina.

La Sfânta Liturghie au participat autorități centrale, județene și locale alături de un număr însemnat de credincioși. În cadrul slujbei, pr. paroh Simion Bica și pr. slujitor Ioan Smultea au fost hirotesiți iconomi stavrofori. De asemenea, primarul comunei Teregova i-a conferit ierarhului titlul de Cetățean de onoare al comunei. După slujbă, chiriarhul a participat la zilele școlii teregovene.

„Dumnezeu a binecuvântat această întâlnire a noastră duhovnicească de rugăciune și de comuniune euharistică. Biserica din Teregova ne reprezintă, este o biserică pe care o putem numi catedrală, pentru frumusețea ei, arhitectura ei și pentru rolul pe care l-a avut aici pe acest culoar binecuvântat Timiș-Cerna. O biserică în care dumneavoastră, moșii și strămoșii dumneavoastră s-au rugat și au primit putere de sus, devenind purtători de biruință asemeni martirilor, mărturisitorilor și mucenicilor, pe care Biserica noastră i-a așezat la loc de cinste în sinaxarul Bisericii și în slujbele Bisericii. Aici, la Teregova, avem un loc binecuvântat de Dumnezeu, un loc în care dumneavoastră continuați și înnoiți tradiția frumoasă a celor care, la sfârșitul secolului al XVIII-lea, au ridicat această biserică. Să nu uităm că părinții și bunicii dumneavoastră, pe aceste meleaguri, L-au mărturisit pe Mântuitorul Iisus Hristos, s-au refugiat în munte, s-au rugat și au luptat pentru credința în Hristos și pentru o țară liberă și creștină, fără un regim totalitar, ateu și comunist. Aici, la Teregova, la Domașnea, în Munții Banatului, în jurul nostru, au fost oameni care au luat pildă de la cei pe care noi îi cinstim astăzi martirii și mucenicii care s-au jertfit pentru Hristos”, a arătat Preasfințitul Lucian în cuvântul adresat celor prezenți.

Parohia Teregova este o parohie de frunte a Episcopiei Caransebeșului și s-a remarcat în anii â50 ca un centru al luptei și rezistenței anticomuniste din Munții Banatului.

Hramul Schitului Nicolinț

La prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, și Schitul Nicolinț din Eparhia Caransebeșului și-a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de către protopopul Ion Văran, înconjurat de un impresionant sobor de preoți. La sărbătoarea mănăstirii au luat parte autorități locale, precum și numeroși credincioși și credincioase din localitate și împrejurimi. Potrivit tradiției bănățene, la finalul Sfintei Liturghii, a fost oficiată o slujbă de mulțumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra credincioșilor, prin binecuvântarea colacului și a prinoaselor. Schitul Nicolinț a fost amenajat în fostul pichet grăniceresc de la frontiera cu Serbia, în anul 2003, la inițiativa protopopului Ion Văran, devenind astfel, pentru credincioșii din zonă, un reper duhovnicesc în care se liniștesc în duminici și sărbători, dar și în zilele de peste săptămână. La data de 30 octombrie 2009, paraclisul așezământului monahal a fost târnosit de către Întâistătătorul eparhiei, Preasfințitul Lucian, iar la data de 24 septembrie 2010, după o perioadă de jertfă și trudă, pictura paraclisului a fost finalizată și sfințită. Slujba de sfințire a fost oficiată în cadrul Vecerniei, de către chiriarhul locului, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În prezent, obștea monahală numără trei viețuitori și este condusă de către protosinghelul Ilie Pentoiu.

Comentarii Facebook


Știri recente