Hramuri in Arhiepiscopia Iasilor la ziua Sfintilor Trei Ierarhi

Biserica ‘Sf. Trei Ierarhi’ din Botosani isi cinsteste ocrotitorii

Sfintii Trei Ierarhi, sarbatoriti astazi de catre Biserica Ortodoxa, sunt ocrotitorii spirituali ai lacasului de cult din municipiul Botosani inchinat lor. Aceasta biserica a inceput a se zidi la 8 mai 1789 si a fost sfintita la 20 septembrie 1837. Mai multe detalii despre istoricul lacasului de cult am aflat de la pr. Gabriel Mihaescu, parohul Bisericii ‘Sf. Trei Ierarhi’ din Botosani: ‘A fost o biserica incercata de-a lungul vremii. A fost ctitorita de breasla bahavalilor din Botosani, o breasla formata mai mult din populatie elena. Din mila lui Dumnezeu si cu binecuvantarea IPS Parinte Mitropolit Daniel, incepand cu 1 iunie 2000 pastoresc aceasta parohie si, in fiecare an, la hramul acestei biserici, foarte multi crestini vin la hram, au bunavointa si participa la cinstirea sfintilor ocrotitori ai acestui sfant lacas, cu multa dragoste si evlavie’. Cu binecuvantarea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a fost adusa in biserica aceasta din Botosani o icoana facatoare de minuni a Sf. Ioan Botezatorul de la Manastirea Gorovei, dupa cum ne-a spus pr. paroh Gabriel Mihaescu: ‘IPS Parinte Mitropolit Daniel ne-a daruit binecuvantarea de a aduce una din icoanele facatoare de minuni de pe cuprinsul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, si anume icoana facatoare de minuni a Sf. Prooroc si Inaintemergator Ioan de la Manastirea Gorovei, care a fost descoperita in anul 1740 de un monah de la Manastirea Dragomirna. In acest an, deja poporul din Botosani se bucura cinstind aceasta sfanta icoana, in aceste clipe, si avem nadejdea ca asa cum Sf. Prooroc Ioan a facut de sute de ani minuni, prin icoana sa, va savarsi si acum pentru credinta crestinilor ortodocsi din Botosani care se inchina ei cu evlavie’.

Sf. Trei Ierarhi sunt ocrotitorii parohiei din zona Bejeni ai satului Humulesti, judetul Neamt

In prezent, se fac demersuri pentru construirea unui locas de cult care sa deserveasca parohia amintita din Humulesti, dupa cum am aflat de la pr. paroh Ioan Rauc: ‘Parohia s-a infiintat in anii 1972 – 1973, insa abia in anul 2002 s-a luat hotararea ca sa se infiinteze si sa se construiasca o noua biserica. In anul 2003 au inceput lucrarile pentru un paraclis, care va ramane in continuare ca trapeza a parohiei, pentru in curtea bisericii vom construi o biserica mai mare, incat am terminat proiectul si am luat certificatul de urbanism’.

Biserica ‘Sf. Trei Ierarhi’ din Piatra Neamt isi sarbatoreste hramul

Lacasul de cult, situat in centrul municipiului, dateaza din 1847. Mai multe amanunte despre istoricul si arhitectura acestei biserici am aflat de la pr. Ioan Ilie, parohul Bisericii ‘Sf. Trei Ierarhi’ din Piatra Neamt: ‘Biserica este situata in centrul orasului. In forma pe care o avem astazi dateaza din anii 1847. Ea a fost construita de catre cetatenii din orasul Piatra Neamt. Biserica este in forma de cruce, plan treflat si are o nota de sobrietate, dar si de frumusete. Frumusetea si podoaba bisericii consta atat in linia arhitectonica, cat si in realizarea picturala, fiind pictata in urma cu 30 de ani’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…