Hramuri de biserici și mănăstiri de ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil

Mai multe biserici și mănăstiri din Patriarhia Română se vor îmbrăca astăzi, 8 noiembrie, în haine de sărbătoare, deoarece își vor prăznui hramul, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. În toate lăcașurile de cult s-au oficiat aseară Vecernia, Litia și Acatistul Sfinților Arhangheli, iar astăzi, Utrenia, Sfânta Liturghie și Parastasul pentru ctitori și cei adormiți întru Domnul, informează „Ziarul Lumina”.

Ziua de 8 noiembrie a fost rânduită de Biserică ca zi de cinstire a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, începând cu secolul al V-lea. Ca semn de cinstire, Sfinții Voievozi sunt pictați pe ușile diaconești ale Sfântului Altar, unul purtând crini în mână, semn al Bunei Vestiri, iar celălalt o sabie de foc, semn al pazei care i-a fost rânduită la poarta Raiului sau, potrivit tradiției iconografice bizantine, Sfântul Arhanghel Mihail poartă scut, sabie și platoșă militară, iar Sfântul Arhanghel Gavriil ține în mână un sceptru, simbolul binecuvântării pe care o vestește oamenilor. Tot în semn de prețuire, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil au fost aleși drept patroni spirituali ai Jandarmeriei Române.

La praznicul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil își vor sărbători hramul mai multe lăcașuri de cult din Patriarhia Română. Cu acest prilej, în biserica Schitului Darvari din Capitală va fi oficiată astăzi Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

‘Programul liturgic al hramului Schitului Darvari a început de duminică seara, de la ora 17:00, cu Slujba Privegherii, Vecernia Mare și Litia. De dimineață vom oficia Utrenia de la ora 8:00, iar în jurul orei 9:30 îl așteptăm în mijlocul nostru pe Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, iar în jurul orei 10:00 va începe sfânta Liturghie, urmată de slujba de Pomenire a ctitorilor’, a declarat arhim. Teofil Anăstăsoaie, starețul Schitului Darvari din București. Închis în timpul regimului comunist, Schitul Darvari din Capitală, ctitorie a boierului Mihail Darvari, datând din anul 1834, a fost redeschis în 1996. Cu prilejul hramului, la Schitul Darvari va fi lansat CD-ul cu ‘Acatistul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil’, realizat de monahii așezământului în colaborare cu Radio TRINITAS.

În București, își mai prăznuiesc azi hramul Biserica ‘Sfinții Voievozi’, de pe strada cu același nume, și Mănăstirea Stavropoleos.

Sfințire de biserică la Sinoe, Constanța

În Arhiepiscopia Tomisului, Soborul Sfinților Arhangheli a fost serbat duminică seara, Înalt Preasfințitul Teodosie oficiind Vecernia la capela militară ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din Constanța. În ziua de sărbătorire a Sfinților Arhangheli, Înalt Preasfinția Sa va săvârși slujba de sfințire a Bisericii ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din localitatea Sinoe, județul Constanța. Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârșit slujba Vecerniei cu Litie în Biserica ‘Sfinții Arhangheli’ din Somova, Protopopiatul Tulcea, iar în ziua de prăznuire a Sfinților Arhangheli, Preasfinția Sa va săvârși Sfânta Liturghie în Biserica ‘Sfinții Arhangheli’ din Parohia Agighiol, Protopopiatul Babadag.

Mănăstirea Barbu își prăznuiește hramul

Își mai serbează hramul astăzi și una dintre cele mai frumoase mănăstiri din Buzău, așezată pe Valea Nișcovului, Mănăstirea Barbu. La eveniment sunt așteptați numeroși oaspeți locali, dar și din împrejurimi, care vor să participe la această sărbătoare.

Mănăstirea, care mai are hramul ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’, a fost ridicată între 1662-1669 de către vel căpitanul Barbu Bădeanu, de unde vine și numele bisericii, ajutat de soția sa, jupâneasa Rada, și de fiii lor, Hrizea, Radu, Jipa, Andronic, Neagoe și Badea. Pentru finisarea lucrărilor au fost utilizați bani și din vistieria domnitorului Antonie-Vodă din Popești. În sec. al XVIII-lea, acest lăcaș de cult a devenit metoc al Mănăstirii Văcărești, închinat Sfântului Mormânt de la Ierusalim. După secularizarea domnitorului Cuza, mănăstirea de călugări a fost desființată, așezământul monahal fiind reîntemeiat în anul 1871, dar ca mănăstire de maici, viețuind astfel și în zilele noastre.

Pictura bisericii este cea de la sfârșitul sec. al XIX-lea, restaurată în perioada interbelică de către Nicolae Golescu din Buzău. În urma decretului de tristă amintire din anul 1959, autoritățile comuniste au desființat mănăstirea, care a fost reînființată după anul 1989. Ultimele restaurări ale mănăstirii s-au realizat între anii 1981-1994.

Sărbătoare la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia

Azi este mare sărbătoare în Arhiepiscopia Alba Iuliei, în ziua de pomenire a Soborului Sfinților Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail, întrucât Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia își prăznuiește hramul. Programul slujbelor este cel obișnuit în zilele de praznic: în ajun, Vecernia Mare cu Litie, iar în ziua hramului, Utrenia și Sfânta Liturghie.

De asemenea, Mănăstirea Remetea din Arhiepiscopia Alba Iuliei își prăznuiește astăzi hramul. Mănăstirea Remetea este condusă de maica stareță Ana Mircea.

O altă mănăstire din Transilvania care își serbează astăzi hramul este cea de la Săpânța Peri din Protopopiatul Sighet, Episcopia Maramureșului și Sătmarului.

Mănăstirea Sfinții ‘Arhangheli Mihail și Gavriil’ din localitatea Apsa Mică, pe malul drept al Tisei, ctitorie din 1391 atribuită lui Sas Vodă, Balc Vodă și Drag Vodă, fiii lui Dragoș Vodă, este condusă de maica stareță Agnia Ciuban.

În Episcopia Covasnei și Harghitei își serbează hramul Schitul Dumbrăvioara din Protopopiatul Toplița, unde stareț este ieromonahul Colceriu Teodosie.

Comentarii Facebook


Știri recente