Hramuri ale Sfantului Sfintit Mucenic Haralambie

Catedrala ‘Sf. Haralambie’ din Turnu Magurele isi serbeaza hramul

In centrul orasului Turnu Magurele strajuieste un frumos si impunator locas de cult inchinat Sf. Haralambie. Biserica a fost ridicata in memoria celor care s-au jertfit in 1877 pentru independenta Romaniei. Locasul de cult s-a bucurat de o deosebita atentie si din partea regelui Carol I al Romaniei, dupa cum ne-a spus pr. protopop Marian Ciulei, parohul acestei biserici: ‘Catedrala a fost ridicata in memoria eroilor razboiului de indepedenta din 1877. Biserica aceasta a fost cunoscuta ca fiind Biserica Indepedentei si, de aceea, i s-a dat acest hram. In anul 1880 – 1881, Carol I a cerut planuri pentru o Catedrala frumoasa in amintirea obtinerii independentei, aceasta fiind amplasata in Turnu Magurele. In 1879 s-au inceput lucrarile, aceasta Catedrala avand foarte multe elemente din Manastirea Curtea de Arges. Ea se distinge prin armonia perfecta a elementelor de constructie. A fost gata in 1902, iar pictura a fost facuta intre anii 1903 – 1905, folosindu-se copii de la ‘San Marco’ din Venetia. Sfintirea s-a facut in anul 1905, data la care a fost batuta o medalie comemorativa din argint aurit cu macheta Catedralei, pe verso fiind marcata pisania Catedralei. Nicolae Iorga, in 1913, vizitand-o, o cataloga ca fiind cea de a treia din tara, dupa Curtea de Arges si Sf. Trei Ierarhi din Iasi’.

Biserica parohiei Viforata, judetul Dambovita, isi sarbatoreste hramul

Acest locas de cult a fost ridicat in anul 1827, insa, in urma interventiilor, biserica se prezinta astazi intr-o forma foarte diferita de original. Mai multe amanunte despre aceasta biserica ne-a oferit pr. Marian Badea, parohul acestei biserici: ‘Biserica dateaza din anul 1827, fiind zidita cu ajutorul oferit de localnicii satului. Biserica de astazi nu este copie a celei dintai, deoarece ea a beneficiat de anumite reparatii si interventii care au schimbat arhitectura initiala. In perioada dintre 1948 – 1963 a fost executata o reparatie capitala, prin care s-a renuntat la forma initiala, reparatie care a dus la indepartarea totala a acoperisului’.

In Pitesti, Biserica Mavrodolu se afla in sarbatoare

Acest sfant lacas, monument istoric, a fost ridicat la inceputul anilor 1800, pe locul unei biserici de lemn. Mai multe amanunte despre aceasta biserica ne-a oferit parintele consilier Constantin Onu, paroh al acestei biserici: ‘Actuala biserica, declarata monument istoric, este ctitorita de Ioan Mavrodolu, si a fost data in folosinta in anul 1816. Pe langa hramul Adormirii Maicii Domnului, biserica si-a adaugat si hramurile Sf. Spiridon si Sf. Haralambie. Locasul de cult este unul impunator si spatios si are in dotare toate sfintele odoare care au fost daruite de catre ctitor. Stilul este brancovenesc, fiind imprejmuita cu un zid de piata si caramida, iar la intrarea in biserica avem o troita monumentala, in curtea bisericii fiind si mormantul ctitorului’.

Sf. Mucenic Haralambie este cinstit in mod deosebit, la Galati

Biserica inchinata Sf. Mucenic Haralambie a fost ridicata in 7 luni, de catre 7 negustori din zona centrala a orasului Galati. Mai multe amanunte despre istoricul acestui locas de cult ne-au fost oferite de catre pr. Gicu Patrascu, parohul Bisericii ‘Sf. Mucenic Haralambie’ din Galati: ‘Aceasta biserica i-a nastere in 1840, cand era in Galati o epidemie de holera si, de aceea, pamantul acestei biserici era destinat unei bolnite, unui spital, dupa care a devenit cimitir, aici fiind ingropati toti cei care au murit atunci de holera, acesta fiind primul cimitir din Galati. In 1848 a fost ales un preot, Dimitrie, care a inceput sa zideasca o biserica, care a fost sfintita la 10 decembrie 1848. Stilul arhitectonic pastreaza elementele de atunci din Moldova, dar si elemente rusesti, cu cupola. In 1998 am facut fundatia exterioara, pentru ca nu avea, in 1999 am facut fundatia interioara, in 2000 i-am facut centuri din beton in exterior, iar acoperisul a fost inlocuit’.

Biserica ‘Sf. Mucenic Haralambie’ din Giurgiu isi cinsteste ocrotitorul

Sfantului Sfintit Mucenic Haralambie ii este inchinat si un locas de cult din orasul Giurgiu. Acest locas de cult a fost ridicat intre anii 1848 – 1852, cu fonduri colectate de catre preotul paroh de la acea vreme de la credinciosii din sudul tarii, dar si de la cei din zona Moldovei, mai precis din Iasi. Mai multe detalii despre aceasta biserica am aflat de la pr. Marian Osman, parohul Bisericii ‘Sf. Mucenic Haralambie’ din Giurgiu: ‘Biserica se afla in partea de sud a orasului. Este construita in 1848 si a fost terminata in 1852, cand a fost si sfintita. In 1942 a fost inundata de apele Dunarii, iar in anul 1935 a fost pictata, recent fiind restaurata si repictata’.

Comentarii Facebook


Știri recente