Hramuri ale Cuv. Antonie cel Mare in Arhiepiscopia Iasilor

Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Iasi isi sarbatoreste cel de-al doilea hram

Cunoscut de catre credinciosi sub numele de Biserica Vulpe, acest sfant lacas a fost ridicat in anul 1760 pe locul unei alte biserici construite in 1632, de catre breasla blanarilor. Mai multe amanunte despre istoricul acestei biserici ne-a oferit de catre parintele Mihail Grigoras, parohul acestei biserici: ‘Biserica Adormirea Maicii Domnului-Vulpe, asa cum este cunoscuta de credinciosi, are doua hramuri: primul hram, Adormirea Maicii Domnului, si al doilea hram, Sf. Antonie cel Mare. Biserica veche de lemn a fost construita la 1632, de catre breasla blanarilor, iar un alt hrisov din timpul lui Petru Movila zice ca in locul unde este biserica astazi, un vanator a urmarit foarte mult o vulpe si asa ar fi promis ca locul unde o va prinde, acolo va zidi o biserica si se presupune ca biserica ar fi inceputa de catre acest vanator, ajutat de catre breasla blanarilor. Biserica veche de lemn a ars la 1832, cand a fost un incendiu puternic in Iasi, si a fost refacuta de catre Teodor Burada, iar dupa o perioada de 10 ani ar fi ars din nou si ar fi fost restaurata de catre un vornic pe nume Antonie Cobalcescu, iar dupa ce a fost restaurata si sfintita, a fost pus cel de-al doilea hram, de la numele ctitorului’.

In prezent, Biserica Vulpe din Iasi se afla in plin proces de consolidare, dupa cum ne-a spus tot parintele paroh Mihail Grigoras: ‘Am reusit sa finalizam mai multe lucrari, majoritatea la interiorul bisericii, iar in prezent biserica este pregatita pentru pictura, incat am facut lucrarile de consolidare necesare, s-a placat pardoseala cu marmura si asteptam catapeteasma cea noua, impreuna cu tot mobilierul. Incepand cu anul 2007 derulam proiectul iconografic pentru pictarea bisericii in tehnica fresca’

In municipiul Iasi, isi mai sarbatoreste astazi hramul Biserica ‘Sf. Cuvios Antonie’ din cartierul Nicolina II. Biserica este recent construita, iar prima Liturghie a fost oficiata in acest sfant lacas la data de 26 octombrie 2003.

Schitul ‘Icoana Veche’, judetul Neamt, se afla in sarbatoare

Schitul ‘Icoana Veche’ a fost infiintat in urma cu aproximativ 200 de ani de catre un grup de calugari de la Manastirea Neamt. Mai multe amanunte despre acest sfant lacas ne-a oferit parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Infiintarea acestui schit are legatura cu ascunderea icoanei Maicii Domnului, icoana primita in dar de la imparatii Paleologi, in urma cu 600 de ani. Aceasta icoana a fost daruita voievodului Alexandru cel Bun al Moldovei, impreuna cu icoana Sf. Ana care se pastreaza in prezent la Manastirea Bistrita. In anul 1821, pe vremea Eteriei, atunci cand Manastirea Neamt, ca si alte manastiri din zona, odoarele de pret ale manastirii si aceasta icoana a Maicii Domnului, venita din Bizant, au fost ascunse in Muntele Rusu, chiar in locul unde astazi se afla Schitul Icoana Veche. Locul acesta se afla la aproximativ 5 km departare de Manastirea Neamt si indata dupa ce icoana a fost ascunsa acolo, cativa calugari iubitori de liniste, de isihie si de rugaciune, au construit acolo o bisericuta din lemn si cateva chilii, iar dupa anul 1990, biserica a fost refacuta si cand a fost sfintita a primit ca hram, ca patron, pe Sf. Antonie cel Mare’.

Biserica ‘Sf. Antonie cel Mare’ din municipiul Botosani isi cinsteste ocrotitorul spiritual

Infiintata in 1997 la initiativa IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Biserica ‘Sf. Antonie cel Mare’ se afla inca in faza de constructie. Mai multe amanunte despre inceputurile acestei biserici ne-a oferit parintele paroh Dumitru Butnariuc: ‘In acest an, parohia ‘Sf. Cuvios Antonie cel Mare’ din municipiul Botosani implineste 10 ani de existenta, ea fiind desprinsa din parohia ‘Sf. Trei Ierarhi’ din incredintarea IPS Parinte Mitropolit Daniel. In aceasta parohie, care este situata la periferia municipiului Botosani, desi este un cartier mai sarac din punct de vedere economic, viata duhovniceasca a credinciosilor este mult intarita. Ne-a ajutat bunul Dumnezeu ca incepand din anul 2004 sa incepem lucrarile la biserica mare din zid. Momentan, slujbele se oficiaza intr-o capela pe care am primit-o ca donatie din partea unei parohii vecine si surori, si anume parohia ‘Sf. Treime’. In vara anului 2006 am reusit, cu ajutorul bunului Dumnezeu si al credinciosilor din parohie, si nu numai, sa ne construim biserica, ajungand la cota de + 4 metri. Am reusit sa punem plafoanele la proscomidiar, vesmantar si la cele doua camere de pomenire, iar la sfarsitul anului trecut am procurat necesarul de caramida pentru restul constructiei, si speram ca in acest an sa ajungem macar pana sub turla, daca nu mai mult, in functie de posibilitatile financiare’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…