Hramului Mănăstirii „Pogorârea Duhului Sfânt” – Blănoiu, jud. Vâlcea

Cu ocazia prăznuirii „Rusaliilor”, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea „Pogorârea Duhului Sfânt”, din satul Blănoiu, comuna Racovița, județul Vâlcea, care și-a serbat prima dată hramul. Sărbătoarea a început în seara zilei de sâmbătă, 11 iunie cu slujba de priveghere, săvârșită în paraclisul cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei”.

Astăzi, 12 iunie, prăznuirea a continuat cu Acatistul „Pogorârii Sfântului Duh” și cu Sfânta Liturghie. Răspunsurile la strană au fost date de către Corala maicilor de la M-rea Remetea, din Arhiepiscopia Alba Iuliei.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Emilian Lovișteanul, a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat pericopa evanghelică, subliniind însemnătatea marelui praznic al „Rusaliilor”, după cm ne informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată și o slujbă specială, numită Vecernia Rusaliilor, în cadrul căreia s-au rostit opt rugăciuni, dintre care șapte cu voce tare și a opta în taină. Această slujbă mai este cunoscută în popor sub numele de „slujba plecării genunchilor” pentru că în timpul rostirii celor șapte rugăciuni de către preoți toți credincioșii stau în genunchi, arătând credința lor și mulțumind pentru binefacerile primite de la Dumnezeu, dar și mărturisind pocăința pentru păcatele săvârșite.

La această mare sărbătoare a creștinătății ortodoxe prăznuită la Mănăstirea „Pogorârea Duhului Sfânt”, – Blănoiu au participat reprezentanți ai autorităților locale, preoți și credincioși din parohiile vecine și foarte mulți pelerini din țară.

Scurt Istoric

Mănăstirea „Pogorârea Sfântului Duh” – Blănoiu, se află pe DN7 – Râmnicu Vâlcea – Sibiu, de la Călinești-Cornetu (DL) ramificație la stânga, în comuna Racovița, sat Blănoiu, situată la altitudinea de circa 700 m.

Piatra de temelie pentru noua mănăstire de maici s-a pus la data de 2 octombrie 2010 de către Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, când a fost târnosit și paraclisul cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei”. La sfințirea locului au mai participat alături de cei doi ierarhi vâlceni, Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului, Părintele Nicolae Alin Gherghinoiu, Protoiereu de Râmnicu Vâlcea, precum și un numeros sobor de preoți și diaconi, oficialități locale, stareți și starețe de la mănăstirile Cozia, Turnu, Stănișoara, Pătrunsa, Hurezi, Ostrov, Arnota, monahi și monahii, și mulți credincioși din eparhie dar și din țară.

Ctitorii mănăstirii sunt Preot Ioan Comăneci cu familia, împreună cu sponsorul principal Frank Timiș. Mănăstirea are în prezent 12 viețuitoare sub păstorirea stareței Ierusalima Lazari. În 8 luni de zile de la punerea pietrei de temelie și până în prezent s-au realizat: drumul de acces, un așezământ pe trei nivele ce cuprinde 20 de chilii, un Paraclis pentru slujire și Biserica – construită în proporție de 80 %, cu toate cele necesare viețuirii.

Biserica este în formă de cruce bizantină, cu clopotniță și pridvor, având lungimea de 47 m și lățimea de 11 m. Planul și arhitectura mănăstirii au fost realizate de Părintele Ioan Comăneci. Echipa de construcție este formată din Părintele Ioan, împreună cu Părintele Protosinghel Macarie, starețul Mănăstirii Gruiul Lupului și obștea mănăstirii. Toate demersurile pentru înființarea mănăstirii au fost făcute de către Părintele Protosinghel Macarie.

Dat fiind faptul că mănăstirea se află situată la confluența dintre provinciile istorice Țara Românească și Ardeal, aici vin de hram și sărbători credincioși și pelerini atât din Oltenia cât și din Transilvania.

Comentarii Facebook


Știri recente