Hramului Bisericii „Sf. Ioan Iacob de la Neamț”, din incinta Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț

Biserica „Sf. Ioan Iacob de la Neamț”, din incinta Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, și-a serbat ieri, 5 august 2009, hramul. Cu acest prilej, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, în lăcașul închinat Sfântului Ioan Iacob Românul.

Pelerini din toată țara au participat și în acest an la hramul Bisericii „Sf. Ioan Iacob Hozevitul”, aflată în curtea Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț. Programul liturgic a început marți seara, cu slujba Privegherii, oficiată de Înalt Preasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, înconjurat de un sobor de 25 de preoți și diaconi, în sfântul lăcaș ocrotit de Sf. Ioan Românul. Credincioșii au fost miruiți de către Arhipăstorul Sucevei și Rădăuților, după care au primit litie. În ultima parte a slujbei, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a asistat la slujba Privegherii, iar la final a adresat un cuvânt de binecuvântare pentru cei prezenți, în care a făcut referire la folosul slujbelor care preced Sfânta Liturghie și care au menirea să-i întărească sufletește pe credincioși.

Sfântul Ioan Iacob – model de pocăință

În ziua hramului, ieri, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de către IPS Teofan, IPS Pimen, PS Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria și de către PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, înconjurați de un sobor de 35 de preoți și diaconi. Cuvântul de învățătură a fost ținut de IPS Pimen, care a subliniat câteva aspecte din viața Sf. Iacon Românul. „Sf. Ioan Hozevitul a plecat să se nevoiască în pustia Hozevei. În rânduielile vieții călugărești citim că monahii alegeau un loc mai retras, în care să aibă liniște. Aceștia se mai gândeau la un lucru: să fie cât mai departe de un izvor de apă, ca să aibă posibilitatea să se nevoiască și mai mult, să aducă apa de la distanță. Adevărații călugări caută nevoința trupului. Dar nevoințele trupești sunt și pentru creștinii din lume. Ascultarea este pentru toată lumea, începând din copilărie. Viața călugărească trebuie trăită astfel încât să fie de folos atât nouă, cât și celor din jurul nostru. Să avem în minte pilda de nevoință și de trăire călugărească a Sf. Ioan Iacob”, a spus IPS Pimen, care a citit la final o rugăciune de dezlegare.

În cadrul Sfintei Liturghii, ipodiaconul Casian, de la Schitul Sihla al Mănăstirii Sihăstria, a fost hirotonit diacon. La finalul slujbei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a vorbit despre rugăciunile pe care le îndreptăm către Sf. Ioan Iacob. „Sf. Ioan Iacob a înțeles trei lucruri: să se hrănească din Sfânta Scriptură, din Filocalie și din poezia cu conținut duhovnicesc. Prima rugăciune către Sf. Ioan Iacob este ca el să se roage ca Biserica să fie păzită întru unire și pace – «roagă-te pentru noi, fiii tăi, Sfinte Ioane», spune o altă cântare din slujba Privegherii, iar o a treia cântare spune: «roagă-te pentru noi, Sfinte Ioane, ca să ne dea Dumnezeu pocăință». Descoperirea tainei pocăinței nu este altceva decât conștiința că am descoperit în noi o mare de minciună, de invidie, de necredință. Constatând aceasta, plecăm genunchii la pământ și dobândim darul pocăinței”, a amintit Înalt Preasfințitul Teofan.

„Am mare evlavie la acest sfânt”

Credincioșii care au venit la hramul Bisericii „Sf. Ioan Iacob” s-au închinat la racla Sfântului și s-au rugat pentru sănătate, spor și mântuire.”M-am închinat la racla Sf. Ioan Iacob pentru că am mare evlavie la acest sfânt. M-am rugat pentru sănătatea copiilor și pentru mântuirea sufletelor noastre. Sfântul ne-a ajutat foarte mult până acum”, a declarat Margareta Ioniță, din satul Agapia, județul Neamț.

„Am venit în pelerinaj la Sf. Ioan Iacob de dimineață, la ora 7:00, cu părintele nostru de la parohie. Ne-am rugat pentru sănătate, pentru ajutor și pentru toată lumea. Slujba a fost foarte frumoasă și ne-am bucurat că Dumnezeu ne-a binecuvântat cu ploaie”, a afirmat Ruxandra Natalie, din satul Giurgești, județul Iași.

„A fost o mare bucurie pentru mine să asist, alături de familia mea, la slujba Sfintei Liturghii, oficiată atât de frumos de ierarhii și preoții slujitori. Am rămas impresionat de cât de frumos au cântat cele două coruri în cadrul slujbei de aseară și al celei de astăzi”, a mărturisit Cosmin Teodor, din Tg. Neamț.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente