Hramul tradițional al Mănăstirii Mălinești din județul Vaslui

Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor, alături de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat ieri Sfânta Liturghie la Mănăstirea ‘Acoperământul Maicii Domnului’ – Mălinești din județul Vaslui, informează „Ziarul Lumina”. Potrivit tradiției, hramul acestei așezări monahale este prăznuit în prima duminică după sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului.

Mănăstirea Mălinești din județul Vaslui a fost ieri loc de pelerinaj pentru pelerinii din mai multe zone ale județului Vaslui. Biserica ‘Acoperământul Maicii Domnului’ a acestei așezări monahale a îmbrăcat straie de sărbătoare. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Corneliu. Din soborul de preoți au făcut parte pr. Marin Tudorică, secretar eparhial al Episcopiei Hușilor, arhim. Serafim Bodnar, consilier economic al Episcopiei Hușilor, protos. Iorest Matei, exarhul mănăstirilor din Eparhia Hușilor, pr. Paul Rariță, consilier administrativ al Episcopiei Hușilor, și pr. Vasile Pârcălabu, protopop al Protopopiatului Vaslui.

‘A fost o zi deosebită, iar PS Corneliu a apreciat starea spirituală a celor peste o mie de credincioși. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a adresat un cuvânt de învățătură celor prezenți. Pentru noi, venirea Preasfințitului Corneliu și binecuvântarea prin Sfânta Liturghie reprezintă o încununare a slujbelor pe care le oficiază soborul mic al mănăstirii noastre. Alături de pelerinii care vin frecvent la sfintele slujbe săvârșite în biserica acestei așezări monahale, ne-am străduit să-l primim pe ierarhul nostru cu toată dragostea. Am dorit astfel să oferim hramului Mănăstirii Mălinești frumusețea cuvenită pentru a trăi o bucurie spirituală’, a relatat protos. Filip Mercaș, starețul Mănăstirii Mălinești.

Mănăstirea Mălinești, una dintre cele mai vechi așezări monahale din județul Vaslui, se află în codrii ce despart comunele Gârceni și Băcești, în dealul numit popular ‘Dealul Schitului’. Este situată la 46 kilometri nord-vest de Vaslui și la patru kilometri nord-vest de satul Gârceni. A fost ctitorită în 1762 și reconstruită în 1826 pe locul unde se află astăzi bisericuța din lemn. Pe atunci mănăstirea avea 18 viețuitori. După secularizarea averilor mănăstirești din 1864, a fost biserică de mir. Cu timpul, biserica parohială a ajuns în stare de ruină. Între anii 1925 și 1928 a fost renovată cu ajutorul financiar al familiei mareșalului Prezan. După renovare, devine schit de călugărițe. Aici, maicile aveau țesătorie, confecționând pânză din bumbac, și atelier de covoare. Pe lângă schit a funcționat o școală de cântăreți bisericești. După 1959, ca urmare a Decretului 410, schitul a fost desființat. S-a reînființat în 1990 cu obște de călugări. ‘În anul 1995, vrednicul de pomenire episcop Ioachim Mareș a sfințit locul pentru ridicarea paraclisului mănăstirii și a noului corp de chilii, cu hramul ‘Acoperământul Maicii Domnului’ și ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’. În anul 2004, s-a finalizat pictura paraclisului, iar în anul 2005, PS Corneliu, Episcopul Hușilor, a sfințit trapeza și chiliile mănăstirii. În ultimul an a fost înfrumusețat agheazmatarul cu icoane și s-a ridicat o clopotniță din lemn. De asemenea au fost efectuate o serie de lucrări de întreținere la complexul monahal’, a amintit protos. Filip Mercaș.

Comentarii Facebook


Știri recente