Hramul Sfinților Mari Mucenici Serghie și Vah la Biserica Palatului Cotroceni

Biserica Ortodoxă îi pomenește în fiecare an, la 7 octombrie, pe Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah, martirizați pentru credința lor la începutul secolului al IV-lea. Fragmente din moaștele acestor doi sfinți se păstrează în Catedrala mitropolitană din Craiova și, începând cu anul 2009, și în biserica din incinta Palatului Cotroceni, ridicată pe locul vechii ctitorii cantacuzine demolate de Ceaușescu în 1984, informează ‘Ziarul Lumina’.

Sfinții Mucenici Serghie și Vah, ofițeri creștini în armata imperială a lui Maximian Galeriu, care au pătimit în prima decadă a secolului al IV-lea, sunt prezentați în cele mai vechi dintre colecțiile martirice. ‘Acta Sanctorum’ notează că Serghie era primicer al gărzilor cezarului Maximian al Orientului, iar Vah era secundul său. Apreciat de împărat, Serghie izbutise să promoveze guvernator al provinciei Augusta Eufrat pe un prieten al său, Antioh. Tocmai acest Antioh este cel care condamnă, după îndelungi stăruințe și îndemnuri la apostaziere, mai întâi pe Vah și apoi pe binefăcătorul său, Serghie, la moarte mucenicească. Mormintele și moaștele sfinților au devenit loc de pelerinaj încă din perioada primară a creștinismului, numeroase lăcașuri de cult primindu-i drept ocrotitori.

Cinstirea sfinților în Țările Române

Și în Țările Române acești sfinți s-au bucurat de o cinstire deosebită, moaștele lor aflându-se în Muntenia încă din secolul al XVII-lea. Însemnările de călătorie ale diaconului Pavel de Alep, însoțitorul patriarhului Macarie al III-lea Zaim în vizitele sale în Țările Române, confirmă că la jumătatea secolului al XVII-lea, aceste sfinte odoare se aflau depuse spre închinare în Catedrala Sfântului Voievod Neagoe Basarab din Curtea de Argeș: ‘Printre neprețuitele moaște ale sfinților, păstrate în această biserică, ne-am închinat la capul Sfântului Serghie și de asemenea la al lui Vacho, precum și la capul lui Nifon, patriarhul Constantinopolului, care a murit la Sfântul Munte; și pe lângă acestea și la multe alte moaște’. În anul 1948, moaștele Sfinților Mucenici Serghie și Vah au fost mutate în biserica închinată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie din Craiova, catedrală a noii mitropolii a Olteniei.

Renașterea bisericii de la Cotroceni

Părintele arhimandrit Irineu Dogaru, slujitor la biserica având regim de paraclis al Palatului Cotroceni, a oferit un scurt istoric al acestui lăcaș de cult: ‘Biserica de la Cotroceni este o reparație morală care s-a făcut istoriei, neamului și Bisericii, pentru că, după cum se știe, în 1984, biserica vechii Mănăstiri Cotroceni, cea construită de Șerban Cantacuzino, a fost demolată. A rămas numai temelia bisericii și pe această fundație s-a reclădit, mai întâi în 2003, un memorial al Cantacuzinilor, aducându-se înapoi osemintele familiei Cantacuzino, care după demolare au fost mutate la Biserica Fundenii Doamnei. Atunci s-a refăcut pronaosul într-un memorial, iar în 2008 a fost rezidită biserica în forma ei inițială, după toate documentele care existau: fotocopii, inscripții, fotografii. Toate acestea la un loc au făcut să renască biserica de la Cotroceni în forma ei inițială. Au fost readuse coloanele originale de la mănăstirile Cernica și Căldărușani, inclusiv ancadramentele de la uși și ferestre, și repuse pe locurile lor. Biserica, în proporție de 90%, este întocmai precum cea construită de Șerban Cantacuzino. Îi lipsește amvonul, care exista atunci când a fost demolată. Pe 11 octombrie se împlinește un an de când biserica a fost târnosită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, și Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, în prezența a foarte mulți preoți și credincioși. Din acel moment, biserica a fost redată cultului și este legată de Sfinții Mucenici Serghie și Vah, pentru că, din bunăvoința IPS Mitropolit Irineu, ne-au fost dăruite părticele din moaștele celor doi sfinți, într-o raclă frumoasă dăruită de PF Părinte Daniel, care se găsesc în biserica de la Cotroceni și care sunt scoase spre închinare în duminici și sărbători și, mai ales, în ziua prăznuirii sfinților. Iată că există această legătură între biserica de la Cotroceni și catedrala din Craiova, pentru că acolo se găsesc capetele celor doi sfinți, iar noi ne considerăm un fel de frați mai mici ai acestei catedrale, pentru că beneficiem de prezența acestor sfinte moaște’.

Protectori ai împăratului, pe pământ, și ai voievodului, din înaltul cerului

În continuare, părintele arhimandrit Irineu Dogaru a arătat motivul pentru care biserica de la Cotroceni a primit în dar aceste cinstite moaște: ‘Al doilea hram, dar tot atât de important ca și primul – Adormirea Maicii Domnului – este închinat Sfinților Mucenici Serghie și Vah, pentru că există o istorie legată de primul ctitor al bisericii vechi a Mănăstirii Cotroceni, Șerban Cantacuzino. În luptele pentru câștigarea domniei, când a fost fugar, fuga lui s-a produs chiar în ziua de 7 octombrie, a prăznuirii sfinților și, ca mulțumire adusă lui Dumnezeu și celor doi sfinți, a ridicat această biserică având hramul Sfinților Serghie și Vah și Adormirea Maicii Domnului. Avea mare evlavie voievodul Șerban Cantacuzino la cei doi sfinți, și de aceea a dăruit acest hram, nu numai pentru faptul că l-au ocrotit, dar și pentru că acești doi sfinți, după cum aflăm din sinaxar, au fost ofițeri și șefi ai gărzii împăratului Maximian. Așadar, erau oarecum considerați din anturajul împăratului și atunci Șerban Cantacuzino și i-a luat ca protectori. Dacă ei au asigurat protecția împăratului în timpul vieții, Șerban Cantacuzino i-a luat ca protectori din înaltul cerului, din împărăția lui Dumnezeu’.

Primul hram al bisericii după redeschidere

Astăzi, 7 octombrie, se serbează primul hram al bisericii, după actul de ‘dreptate civică, de demnitate politică și de spiritualitate creștină’, conform cuvântului Preafericitului Părinte Daniel cu ocazia târnosirii bisericii la 11 octombrie 2009. În acest sens, părintele arhimandrit Irineu Dogaru, slujitor al lăcașului de cult, îndeamnă credincioșii să se îndrepte către biserica Palatului Cotroceni, la ceas de sărbătoare: ‘Este primul hram sărbătorit anul acesta; ne-am fi dorit să fie de o amploare deosebită, dar, deocamdată, multă lume nu știe. Am încercat și vom continua să popularizăm, să facem cunoscut faptul că la Cotroceni există o biserică având două hramuri, și Adormirea Maicii Domnului – sărbătorit anul acesta cu mare bucurie pe 15 august – și Sfinții Serghie și Vah, pe care dorim să-l împământenim, ca mulți credincioși să vină, să participe la slujbă și să se închine sfintelor moaște ale Sfinților Serghie și Vah, pe care le avem în biserică’.

Părintele arhim. Irineu Dogaru a mai declarat pentru TRINITAS TV că împlinindu-se un an de la sfințirea bisericii și fiind pentru prima dată când se serbează hramul,cu această ocazie, aseară, a fost oficiată Slujba Vecerniei unită cu Litia, iar astăzi, în ziua prăznuirii, va fi oficiată Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului pentru ctitori.

Comentarii Facebook


Știri recente