Hramul Sfintei Parascheva la Dumbrăvița

Biserica din Parohia Dumbrăvița, Protopopiatul Bran-Zărnești, județul Brașov, una dintre parohiile ardelene ocrotite de Cuvioasa Parascheva, a fost vizitată duminică, 14 octombrie 2012, de Preasfințitul Andrei Făgărășeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

Monumentala biserică parohială, zidită acum 140 de ani, a fost renovată în mai multe rânduri și reînfrumusețată în acest an. Consiliul Județean Brașov, primăria, parohia și fiii satului s-au solidarizat pentru a face din lăcașul de cult un reper spiritual. Aici se află și un veșmânt al moaștelor Sfintei Parascheva de la Iași, așezat în fața icoanei cuvioasei, în care aceasta este reprezentată în haine monahale, lucru rar întâlnit în țară.

La binecuvântarea lucrărilor, lăcașul de cult a fost arhiplin, iar PS Andrei a fost înconjurat de un sobor de preoți, între care starețul Mănăstirii ‘Sfântul Dimitrie’ din Sighișoara, arhimandritul Ghelasie Țepeș, protopopul de Bran-Zărnești, pr. Gheorghe Colțea, pr. paroh Ioan Câmpeanu și preoți de la parohiile vecine. La slujbe au participat parlamentari, reprezentanți ai autorităților județene și locale, primarul Zachiu Popa. Răspunsurile liturgice au fost date de monahi de la mănăstirea amintită. Teologul Mihai Todirenchi a fost hirotonit diacon. La final, a fost oficiată și o slujbă de pomenire pentru toți slujitorii de la biserica din Dumbrăvița și pentru toți ctitorii acesteia.

În cuvântul de învățătură, potrivit Ziarul Lumina, PS Episcop Andrei Făgărășeanul i-a felicitat pe enoriași, a tâlcuit Evanghelia duminicală, în care s-a prezentat Pilda semănătorului și a evidențiat viața virtuoasă a Sfintei Parascheva. Pr. paroh Ioan Câmpeanu a mulțumit binefăcătorilor și a subliniat faptul că mijlocirea Sfintei Parascheva a dus la împlinirea lucrărilor de la biserică. Mulțumiri au venit și din partea pr. protopop Gheorghe Colțea, care a arătat frumoasa colaborare între parohie și autoritățile locale. Sărbătoarea s-a încheiat cu înconjurarea bisericii și binecuvântarea acesteia cu apă sfințită. S-au citit rugăciuni de binecuvântare, s-au rostit ectenii, iar preoții au purtat racla cu veșmântul Sfintei Parascheva.

Comentarii Facebook


Știri recente