Hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe la Mănăstirea Stânișoara, județul Vâlcea

În ziua sărbătoririi „Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință”, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat, astăzi, 23 aprilie 2012, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Stânișoara, din localitatea Călimănești, județul Vâlcea, care și-a serbat Ocrotitorul, a precizat Arhid. Ioan Liviu Găman.

Sărbătoarea a început cu slujba Privegherii, în seara zilei de 22 aprilie, iar astăzi a continuat cu Miezonoptica, Utrenia, Acatistul „Sfântului Mare Mucenic Gheorghe” și cu Sfânta Liturghie.

La sfârșitul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim în cuvântul de învățătură, a elogiat viața și martiriul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, sfătuindu-i pe credincioșii prezenți să-i urmeze exemplul de curățenie sufletească și sfințenie, în lucrarea lor pentru mântuirea sufletului.

Răspunsurile la strană au fost date de corul de părinți al sfintei mănăstiri.

La această sărbătoare a creștinătății ortodoxe prăznuită la Mănăstirea Stânișoara au participat preoți și numeroși pelerini din eparhie, dar și din țară.

Mănăstire de călugări, cu hramul „Sfântul Gheorghe”, mănăstirea Stânișoara este amplasată la poalele masivului Cozia, pe versantul său sudic, pe teritoriul localității Călimănești, județul Vâlcea. Accesul se face pe valea Păușa – Stânișoara pe direcția nord, plecând din halta CFR Păușa-Căciulata, la aproximativ 6 km, sau din stația CFR Turnu, pe direcția est, la aproximativ 4 km.

La Nucet – Stânișoara, primul așezământ monahal a fost un schit construit din lemn (nu se cunoaște data construirii), ce se leagă de numele sihaștrilor Meletie, Neofit, Isaia și alții, veniți pe aceste locuri de la mănăstirea Cozia și trăitori ai peșterilor de aici.

În 1747, Gheorghe Clucerul, împreună cu alți boieri din Pitești, zidesc aici o biserică ce a fost pustiită în 1788 de năvălitorii turci, care au incendiat biserica iar pe călugări i-au omorât.

Între anii 1803-1806 este reconstruit schitul Nucet – Stânișoara de către monahii Sava și Teodosie, veniți de la Athos, sprijiniți de episcopul Iosif I al Argeșului, dar incendiul din 1850 va distruge întregul așezământ.

Actuala biserică din piatră a fost construită între anii 1903-1908, sub ctitoria episcopului Gherasim Timuș, stareț fiind Nicodim Manu. În anul 1937 se construiește biserica paraclis. Au participat la punerea pietrei de temelie șase arhierei membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. La aceea vreme în incinta mănăstirii se găsea o casă de odihnă cu 100 de paturi.

Întregul așezământ monahal se află într-un cadru natural liniștit, înconjurat de frumuseți naturale ispititoare. Monahii duc o viață austeră hrănindu-se fără carne. Stareț al acestei Sfinte Mănăstiri este Preacuviosul Părinte Arhimandrit Laurențiu Popa.

Comentarii Facebook


Știri recente