Hramul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Huși

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Huși l-a cinstit ieri în mod deosebit pe Sfântul Ioan Gură de Aur. La Catedrala episcopală din Huși a fost oficiată Sfânta Liturghie de PS Corneliu, în prezența elevilor seminariști și a profesorilor, informează „Ziarul Lumina”.

Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit ieri Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală din Huși, cu prilejul cinstirii ocrotitorului Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Huși. Din soborul de preoți au făcut parte profesori care predau la seminarul hușean, precum și slujitori ai Catedralei episcopale din Huși. PS Corneliu a evocat viața și personalitatea Sfântului Ioan Gură de Aur, arătând că marele ierarh este predicatorul prin excelență al Bisericii creștine, reprezentând pentru elevii seminarului un model al oratoriului bisericesc.

„Preasfinția Sa a arătat că predicile Sfântului Ioan Hrisostom îi ghidează pe viitorii teologi în alcătuirea cuvintelor de învățătură pe care le vor rosti de la amvonul bisericii. Ele sunt adevărate tratate de teologie în care elevii găsesc învățături dogmatice și morale pe care caută să și le însușească pentru a-și potrivi viața cu ele. Fiecare seminarist al școlii noastre se străduie să se identifice și să calce pe urmele acestei mari personalități sfinte a Bisericii noastre, spre a ajunge slujitori vrednici ai sfântului altar. Faptul acesta nu face decât să ne bucure pe noi, profesorii, și să ne determine să ne dăm silința în educarea teologică a acestor tineri”, a relatat pr. prof. Andrei Zăgan, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Huși.

În după-amiaza zilei de ieri, elevii seminariști au prezentat în cadrul unui simpozion referate despre viața și operele Sfântului Ioan Gură de Aur. La final a avut loc un moment artistic susținut de corul seminarului.

„Mulțumim Preasfințitului Corneliu pentru că a fost în mijlocul nostru și pentru că ne-a împărtășit din binecuvântatele învățături ale teologiei dreptslăvitoare. Preasfinția Sa este cel care s-a implicat în reînființarea școlii teologice hușene. Dintru începuturi și până astăzi a fost prezent în mod concret în seminar, predând disciplinele biblice și îngrijindu-se de bunul mers al unei școli care se afla în momentul unei renașteri. PS Corneliu oferă burse de studiu unui mare număr de elevi merituoși. Atât profesorii, cât și elevii suntem bucuroși de faptul că ne aflăm sub oblăduirea Preasfințitului Corneliu. Mereu simțim dragostea părintească a Preasfinției Sale pe care ne-o arată întotdeauna”, a mai spus pr. prof. Andrei Zăgan.

Comentarii Facebook


Știri recente