Hramul Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamț

Biserica „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț și-a serbat astăzi, 5 august 2011, principalul hram, după cum ne-a precizat Constantin Ciofu, Redactor „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioan, Episcopul Covasnei și Harghitei, și Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de tineri, elevi și absolvenți ai seminarului.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Ioan care a amintit că Evanghelia citită ieri la Sfânta Liturghie a făcut referire la cele nouă fericiri. Pornind de la acest aspect, Înaltpreasfinția Sa a remarcat că pe 5 august este pomenit „un fericit al Moldovei” – Sfântul Ioan Iacob, urmând ca apoi să amintească câteva aspecte din viața sfântului. „Sfântul Ioan Iacob ne spune nouă, tuturor: «Dacă doriți să mă vedeți, veniți la mine în rai». Sfântul Ioan Iacob ne-a arătat cum trebuie să fie un om care ajunge în rai. Astfel, Sfântul a lăsat în lumea aceasta un Ceaslov plin de ceară, lacrimi și osteneli. Bunul Dumnezeu să vă întărească pe toți în credință, să vă umpleți cartea de rugăciune de lacrimi, pentru a vă întâlni într-o bună zi cu acest binecuvântat fiu al Moldovei, orfan pe pământ. Mulțumesc lui Dumnezeu că m-a ajutat să trec Carpații spre frățiile voastre, prin bunăvoința Înalt Preasfințitului Teofan. Dumnezeu să vă țină tari în credință la frontiera de răsărit a României, iar pe noi în Ardeal, la fel, la frontiera de vest a țării”, a spus Înaltpreasfințitul Ioan.

Părintele profesor Ioan Mihoc, directorul seminarului nemțean, a mulțumit celor trei ierarhi, preoților și credincioșilor pentru că s-au rugat împreună la hramul Bisericii Sfântului Ioan Iacob, amintind de lucrările de pictură din exteriorul sfântului lăcaș, aflate în derulare. „Partea dreaptă din fața bisericii a rămas nepictată. Atunci când s-a făcut proiectul pentru pictură de către arhim. Sofian Boghiu, acel loc a fost ales pentru pictarea scenei aducerii moaștelor Sfântului Ioan Iacob în biserica ridicată în cinstea lui. Trebuie să intensificăm rugăciunea către Sfântul Ioan Iacob pentru ca acest tablou să nu rămână nepictat multă vreme. Să ne rugăm ca Sfântul Ioan Iacob să vină acasă”, a îndemnat pr. prof. Ioan Mihoc.

Înalt Preasfințitul Teofan și-a exprimat bucuria pentru faptul că sărbătorile sfinților nemțeni au debutat la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț alături de IPS Ioan și PS Calinic Botoșăneanul. În același timp, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a îndemnat credincioșii, după un cuvânt al vrednicului de pomenire părinte Arsenie Papacioc, „să mărturisească adevărul cu inimă bună ca să vadă toți că noi creștinii suntem plini de bucurie”. „Ca oameni care avem credință în Dumnezeu suntem chemați să fim optimiști, categorici, adică mărturisitori ai adevărului și plini de bucurie. Nu poate fi o contradicție mai mare decât să fii creștin și om trist”, a spus IPS Teofan.

La final, Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul a citit o rugăciune de dezlegare, iar apoi a avut loc o agapă frățească.

În ultimul an de zile la biserica seminarului nemțean au fost continuate lucrările la pictura exterioară.

„Îl avem în suflet pe Sfântul Ioan Iacob Românul”

Pelerinii veniți în număr mare la slujba hramului bisericii Sfântului Ioan Iacob s-au bucurat de o vreme frumoasă și s-au rugat în timpul Sfintei Liturghii oficiate de soborul de ierarhi, preoți și diaconi. „Am venit la această sărbătoare întrucât Sfântul Ioan Iacob Românul a viețuit în această zonă, la Mănăstirea Neamț. Pentru aceasta îl avem în suflet. Ne-am rugat în această zi frumoasă ca să mijlocească pentru iertarea păcatelor noastre înaintea lui Dumnezeu”, a declarat Ileana Maftei din Lunca-Vânători, județul Neamț. „Am participat la toate slujbele închinate Sfântului Ioan Iacob de la seminarul teologic nemțean și nădăjduiesc ca Sfântul să mă ajute în toate zilele mele. Am mare evlavie la acest sfânt român”, a afirmat Dragoș Ciobani din Bârlad. „Venim des la mănăstirile din comuna Vânători pentru că ne atrag foarte mult prin frumusețea lor. Sfântul Ioan Iacob a fost o personalitate deosebită și de aceea omagiem această zi”, a mărturisit Victoria Pungă din Vânători-Neamț.

Comentarii Facebook


Știri recente