Hramul Schitului Zimbru din județul Galați

Ziua de 21 iulie din fiecare an prilejuiește o mare sărbătoare duhovnicească în nordul județului Galați, acolo unde numeroși pelerini din toate colțurile Eparhiei Dunării de Jos se adună la prăznuirea Sfântului Cuvios Rafail în localitatea sa natală – Bursucani, informează site-ul edj.ro.

Prin eforturile Arhiepiscopiei Dunării de Jos, vechiul schit din cătunul Zimbru, întemeiat de către ucenicii Sfântului Rafail, se află în plin proces de rezidire, chiar lângă zidurile vechi, recent descoperite.

Acest locaș monahal, care avea ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost ridicat la marginea satului Bursucani, în anul 1793 de către doi călugări – ieromonahii Ioasaf și Aloman – veniți de la Mănăstirea Râșca, județul Suceava, cu sprijinul familiilor Cernat, Plesnilă și Iamandi. Schitul a funcționat până la 1864 ca mănăstire de călugărițe. La secularizare, prin ordinul Ministerului de Culte, maicile, în frunte cu stareța lor, monahia Agafia Palade, au fost silite să părăsească schitul, cele mai multe dintre ele ajungând la Mănăstirea Adam. Însă la schit au mai rămas totuși câteva maici printre care Epraxia Iamandi și Agripina Cernat. În locuința primeia dintre ele, statul hotărăște în anul 1866 înființarea Școlii Primare din Bursucani. Celelalte bunuri ale schitului au fost vândute la licitație. Astfel, biserica schitului devine parohială. În ea se slujea doar de hram. În anul 1939, ea împlinea cerințele spirituale ale credincioșilor din satul Zimbru, astăzi desființat. La cutremurul din 10 noiembrie 1940, biserica este distrusă definitiv.

La prima cinstire a Sfântului Rafail în localitatea sa natală (21 iulie 2008), când chiriarhul Eparhiei Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a slujit Sfânta Liturghie în cătunul Zimbru al satului Bursucani, pe locul vechiului schit, s-a luat hotărârea rezidirii acestui lăcaș monahal. Astfel, prin hotărârea nr. 244/ 2008 Arhiepiscopia Dunării de Jos reînființează Schitul Zimbru, demarând și lucrările pentru construcția lăcașului de cult. Acesta se dorește a fi refăcut în scurt timp, după cum a existat în realitate și după cum mărturisesc documentele istorice, precum și după cum a rămas în amintirea bătrânilor satului.

Sfântului lăcaș, care a primit firește, pe lângă vechiul hram și ocrotirea Sfântului Rafail, i s-a sfințit locul și s-a pus piatra de temelie în data de 21 iulie 2009. În luna iunie a anului acesta, lângă noua biserică a schitului au fost descoperite ruinele vechiului lăcaș de cult.

Prăznuirea Sfântului Rafail a adunat numeroși creștini din împrejurimi și nu numai, în localitatea sa natală, cătunul Zimbru din localitatea Bursucani. În ziua cinstirii sale, Sfânta Liturghie a fost săvârșită într-un foișor din vecinătatea viitoarei biserici a schitului și lângă vestigiile primei biserici, de către un numeros sobor de preoți în frunte cu părintele arhim. Daniil Oltean, vicar administrativ al Eparhiei și delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian la această sărbătoare.

Mai înainte de cuvântul de folos îndătinat, pc pr. Cezar Gagiu, protopop de Tg. Bujor a arătat celor prezenți istoria Schitului Zimbru, de la începuturi și până în zilele de astăzi, mărturisind și bucuria descoperirii vechilor ziduri ale bisericii.

Vorbind celor prezenți despre importanța acestei sărbători pentru Biserica locală de la Dunărea de Jos, preacuviosul părinte vicar Daniil Oltean a îndemnat să „fim primii viețuitori ai acestui schit, prin rugăciune și faptă bună!”

La final, pelerinilor prezenți la sărbătoarea Sfântului Rafail li s-au oferit iconițe și broșuri, fiind invitați la o agapă frățească, pregătită de harnicele maici de la Mănăstirea Adam.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…