Hramul Schitului Subpiatră din Arhiepiscopia Alba Iuliei

În ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva, joi, 14 octombrie, Schitul de la Subpiatră își prăznuiește hramul. Slujba de hram va începe miercuri seara cu Privegherea, ce va cuprinde Vecernia Mare, Litia și Utrenia, iar dimineața se vor oficia Taina Sfântului Maslu, Acatistul Cuvioasei Parascheva și Sfânta Liturghie arhierească, săvârșită de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei. Ierarhul va fi prezent la Schitul Subpiatră încă de miercuri seară, iar joi, în cadrul Sfintei Liturghii, îl va hirotoni întru ieromonah pe părintele Dionisie Trifa, care va fi slujitor și duhovnic la acest schit. IPS Andrei va fi însoțit de părintele Andrei Barbu, exarhul mănăstirilor.

Schitul Subpiatră are în prezent 12 maici, stareță fiind maica Siluana Vaida.

Schitul de la Subpiatră, din comuna Sălciua, din Munții Apuseni, este așezat pe locul unei vechi vetre monahale. Tradiția spune că încă din secolul al XIV-lea exista acolo o mănăstire de călugări. Cea mai veche mărturie scrisă se găsește pe paginile unei Cazanii a lui Varlaam, aflată acum la Muzeul Arhiepiscopiei din Alba Iulia, unde se menționează că acolo a viețuit monahul Toma și mai mulți ieromonahi. Biserica veche, care există și astăzi, are o inscripție la intrare, cu anul 1797, în cifre chirilice, dar păstrează icoane chiar mai vechi, cum sunt icoanele împărătești, un ‘Deisis’ și icoana Sfântului Nicolae, datate de Muzeul ‘Astra’ din Sibiu, în secolele XVII-XVIII. O altă mărturie a vechimii acestui lăcaș de rugăciune este și o icoană pe sticlă, care are peste 200 de ani.

Mai multe biserici și mănăstiri din Eparhia Alba Iuliei sărbătoresc hramul ‘Cuvioasa Parascheva’. În Protopopiatul Alba Iulia sunt opt biserici închinate Cuvioasei: Alba Iulia – Ampoi, Tibru, Ighiu, Ighiel, Ampoița, Mesentea, Meteș, Tăuți. În Protopopiatul Blaj sunt două biserici: Blaj – Spital și Bucerdea Grânoasă. În Protopopiatul Aiud este o singură biserică cu hramul Cuvioasei Parascheva, capela din Parohia Stremț II. În județul Mureș este o singură biserică cu hramul Cuvioasei Parascheva, în filia Filtișu Mare, din Protopopiatul Reghin.

Comentarii Facebook


Știri recente