Aflat într-un peisaj mirific, Schitul ‘Sfântul Dionisie Exiguul’ din Bucova a fost înființat la data de 1 octombrie 2009, fiind primul așezământ monahal din Patriarhia Română închinat Sfântului Dionisie Exiguul, după cum ne informează Ziarul Lumina. La prăznuirea primului hram al schitului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a târnosit, la data de 1 septembrie 2010, biserica cu hramul ‘Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul’.
Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul, cel Mic sau Smerit, s-a născut în Scythia Minor între anii 460 și 470 și a murit în Italia, la Vivarium, pe la 545-550. El a atras atenția multor cercetători, care l-au numit ‘erudit daco-roman’, sau ‘Dionisie Romanul’, o podoabă a Bisericii noastre strămoșești, totodată fiind considerat și părintele erei creștine și al dreptului bisericesc. A fost canonizat la data de 27 octombrie 2008 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Părintele protopop Liviu Drăgan a mărturisit: ‘Ridicarea acestui așezământ monahal în această zonă mirifică, la o interferență între județele Caraș-Severin, Hunedoara și peste munți, județul Gorj, reprezintă un aluat ce s-a plămădit în această parte a țării, unde încreștinarea s-a făcut de către romani atunci când au venit să cucerească capitala Daciei, Sarmizegetusa. Acest loc reprezintă un ferment al Ortodoxiei românești, pentru că tot ceea ce s-a clădit spiritual în această zonă datorită propovăduirii Evangheliei prin ostașii și misionarii romani a avut un caracter deosebit, în sensul că au lăsat urme adânci care se regăsesc în descoperirile arheologice din întreaga vale a Bistrei. Dacă familia Ghiorghioni a ridicat acest schit în memoria fiului lor, Claudiu Dionisie, constituie nu numai faptul regăsirii spirituale, ci și al exprimării credinței care au moștenit-o de la înaintașii dumnealor. După ce a fost târnosită biserica Schitului ‘Sfântul Dionisie Exiguul’, la 1 septembrie 2010, de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în cursul anului acesta, biserica a fost împodobită cu o frumoasă pictură și s-a construit o casă pentru pelerini, care vor veni în această oază spirituală care constituie un punct deosebit pentru eparhia noastră. Anul acesta bucuria este mare, deoarece sâmbătă, 3 septembrie, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian va sfinți pictura ce împodobește biserica schitului, alături de toți preoții de pe Valea Bistrei.’
Localitatea Bucova este situată la granița dintre județul Caraș-Severin și județul Hunedoara, mai precis, între localitățile Caransebeș și Hațeg. Varietatea și bogăția formelor de relief din județul Caraș-Severin, din care face parte și localitatea Bucova, fac din regiunea în care se află un punct de atracție deosebit din perspectivă turistică. Aceasta este amplasată pe valea râului Bistra, la o altitudine de aproximativ 650 de metri, aproape de munții Retezat, de Sarmizegetusa Ulpia Traiana și de Castelul Huniazilor, fiind o destinație ideală pentru turiștii care se aventurează pe aceste meleaguri.
Schitul ‘Sfântul Dionisie Exiguul’ – Bucova este păstorit de părintele Calinic Stângă. Acesta cuprinde biserica schitului, construită în stil moldovenesc, și un corp de chilii. Schitul de la Bucova este al XIX-lea așezământ monahal din Episcopia Caransebeșului și împletește frumos cununa vieții monahale duhovnicești din această eparhie.