Hramul parohiei timișorene Fratelia

La sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, parohia Timișoara-Fratelia, din cadrul protopopiatului Timișoara I, și-a serbat hramul, după cum ne-a precizat George Giurgiu. Cu acest prilej, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu arhim. Climent Vântu, starețul Mănăstirii Săraca și pr. Ioan Drăgănescu, parohul bisericii. La slujba de hram au participat numeroși credincioși din cartierul Fratelia dar și timișoreni de la mai multe parohii învecinate.

La momentul potrivit din timpul Sfintei Liturghii, numeroși credincioși, printre care foarte mulți copii, au primit împărtășirea cu Sfintele Taine. După slujbă, au fost sfințite prinoasele aduse de credincioși în cinstea Sfinților Apostoli Petru și Pavel și a fost oficiată îndătinata procesiune în jurul sfântului lăcaș. În final, pr. paroh Ioan Drăgănescu a mulțumit Înalt Preasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului pentru purtarea de grijă și dragostea părintească arătate față de credincioșii parohiei Fratelia, iar Preasfințitului Părinte Paisie pentru binecuvântarea și bucuria slujirii împreună a Dumnezeieștii Liturghii la sărbătoarea hramului.

Parohia Timișoara- Fratelia cuprinde 5.030 de familii cu 20.450 credincioși și are ca paroh pe pr. Ioan Drăgănescu. Slujbele religioase sunt oficiate în biserica cu hramul „Sf. Ap. Petru și Pavel”, ridicată în anul 1963. Slujitorii parohiei sunt pr. Ioan Drăgănescu, pr. Iosif Ciocloda, pr. Ioan Bălăngean și pr. Alexandru Ranca. Piatra de temelie a bisericii parohiale a fost pusă la 22 septembrie 1940, prins strădania preotului paroh Victor Faur și a credincioșilor. Însă, din cauza vicisitudinilor vremii, lucrările de ridicare a sfântului lăcaș au fost sistate până în anul 1963, când au fost reluate prin purtarea de grijă a Înalt Preasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, de către credincioșii parohiei conduși de pr. paroh Dimitrie Botău.

În urma unui lung șir de ani de năzuințe și eforturi din partea credincioșilor și a preoților parohiei Timișoara Fratelia, lucrările de construcție a bisericii au fost finalizate în anul 1964, aceasta fiind târnosită de Întâistătătorul Banatului la data de 26 aprilie 1964. Lucrările de pictură- în tehnica fresco- au fost realizate ulterior, între anii 1983-1985, în timpul păstoririi preoților Eugen Iancu și Mircea Barzu, de către pictorul bisericesc Vasile Muntean din Covasna, ajutat de Silviu Dîrstaru și Sorin Hosu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…