Pentru parohia din Torino cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci”, păstorită de preotul Lucian Roșu, paroh și protopop al Protopopiatului Piemonte I – Valle d’Aosta, centru – nord, și-a sărbătorit hramul. Sărbătorirea hramului a început joi seara cu Vecernie Mare cu Litie și Priveghere, și a continuat vineri dimineața cu Acatistul Sfintei Cruci și Sfânta Liturghie. Părintele paroh, în cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie, a arătat că prezența numărului mare de credincioși la slujbele din aceste zile lucrătoare dovedește o dreaptă socotință în ierarhizarea valorilor vieții cotidiene.
Pe 16 septembrie 2012, în Duminica de după Înălțarea Sfintei Cruci, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsul la strană a fost dat de corul parohiei, format în majoritate din tineri ai Adunării Nepsis.
În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice a duminicii, potrivit episcopia-italiei.it, Înaltpreasfințitul Iosif a vorbit despre însemnătatea praznicului Înălțării Sfintei Cruci, tâlcuind totodată semnificația succesiunii lecturilor evanghelice din această săptămână.
„Domnul S-a înălțat pe Cruce cu brațele deschise, și așa ne așteaptă să-L urmăm.” A urma lui Hristos înseamnă în primul rând să ne acceptăm viața noastră așa cum e, trăindu-ne în mod mântuitor greutățile și suferința, cu conștiința că nu suntem niciodată singuri, ci împreună cu Hristos. Dar crucea noastră înseamnă și „să avem ochi, minte, inimă” ca să primim în noi înșine viața semenilor noștri, să ne rugăm pentru cei care nu vin în Biserică și care „se mântuie prin noi”. Înaltpreasfințitul Părinte a spus apoi că înțelesul felicitărilor pe care ni le facem unii altora și al bucuriei noastre cu prilejul acestui praznic stă în a ne privi viața prin Cruce, pentru a dobândi înțelepciunea de a discerne cele ce avem de făcut și ceea ce nu trebuie în niciun chip să „ratăm” în viața aceasta. „Așa Îl rog și eu pe Domnul, să vă dăruiască această înțelepciune” – a spus la sfârșitul cuvântului său Înaltpreasfințitul Părinte.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele Lucian a mulțumit Înaltpreasfințitului Iosif în numele tuturor pentru prezența în mijlocul credincioșilor parohiei în această zi specială.
Înaltpreasfinția Sa a mulțumit pentru toate și și-a exprimat bucuria în legătură cu faptul că în această parohie există o bogată lucrare, dar mai ales o participare vie a credincioșilor la Taina Spovedaniei și a Sfintei Împărtășanii, adevărata lucrare a Bisericii. A amintit apoi părinților să transmită copiilor credința, aceasta în primul rând prin întreținerea vie a propriei credințe.
La sfârșit Înaltpreasfințitul Iosif a dăruit o părintelui Lucian o cruce, atât ca semn de recunoștință față de ceea ce Sfinția Sa împreună cu întreaga comunitate a parohiei fac pentru Biserică, cât și ca încredințare a faptului că ierarhul poartă crucea împreună cu preotul, așa cum preotul o poartă împreună cu credincioșii. Părintele Lucian a dăruit la rândul său Înaltpreasfințitului o icoană din partea parohiei.