Hramul Parohiei ortodoxe române din Sigüenza

În ziua sărbătorii Sfinților Episctet și Astion, la 8 iulie 2012, parohia Sigüenza, Spania, și-a cinstit ocrotitorii. Sărbătoarea hramului a fost sporită de prezența Preasfințitului Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei. Cu această ocazie a avut loc și binecuvântarea catapetesmei amplasată recent în lăcașul de cult.

Înainte de săvârșirea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Episcop Timotei, alături de care au slujit protosinghelul Antonie Ciobanu din Episcopia Sloboziei și Călărașilor, protosinghelul Emanuel și părintele diacon Claudiu Nicoară, a sfințit iconostasul, rodul muncii credincioșilor în frunte cu părintele lor paroh.

În cuvântul său, potrivit episcopiaspanieiportugaliei.es, Părintele Episcop Timotei i-a sfătuit să rămână mereu aproape de biserică, să ducă o viață în permanentă rugăciune, pentru că așa cum biserica vine în întâmpinarea nevoilor lor, tot așa și ei trebuie să facă un pas înspre biserică: „Întrebați-vă fiecare dintre frățiile viastre: Oare aici, departe de țară, Îl căutăm pe Hristos, căutăm Împărăția lui Dumnezeu, sau căutăm mai mult bunurile materiale? De cele mai multe ori punem înaintea lui Hristos cele materiale. Și aceasta este cauza pentru care nu ne revenim din această criză în care am intrat. Dacă rezolvăm criza duhovnicească, vom rezolva și criza economică. Egoismul nostru rupe comuniunea care trebuie să existe între noi și neexistând comuniune între noi nu putem avea nici comuniune cu Hristos, iar neavând comuniune cu Hristos nu putem intra în Împărăția lui Dumnezeu. Haideți să-L căutăm pe Hristos! Mulțumiți lui Dumnezeu că aveți biserică și păstor! Alții și-au dat viața pentru credința în Hristos, acum nimeni nu ne cere asta. Hristos ne cere doar să-L căutăm, să-L primim în sufletele noastre. Și putem să intrăm în comuniune cu Hristos numai aici, în biserică”.

Ierarhul a subliniat și jertfa enoriașilor din Sigüenza de a-și construi o catapeteasmă, spre înfrumusețarea bisericii, aceștia fiind ajutați de credincioșii altor parohii învecinate, ceea ce dovedește comuniunea dintre români și întrajutorarea parohiilor din Spania.

Un sprijin important pentru Parohia Ortodoxă Română „Sfinții Mucenici Epictet și Astion” din Sigüenza a venit din partea Episcopiei Catolice de Guadalajara, încă de la înființare, 1 martie 2011, până atunci funcționând ca filie a parohiei din Guadalajara. Prin bunăvoința Episcopului Catolic, sujbele pentru românii ortodocși se oficiază într-o sală din cadrul Palatului Episcopal din Sigüenza, iar, pe lângă aceasta, gazdele și-au manifestat sprijinul și față de alte inițiative în beneficiul românilor din parohie.

În Sigüenza sunt în momentul de față aproximativ 500 de români.

Comentarii Facebook


Știri recente