Hramul Parohiei Ortodoxe Române Adormirea Maicii Domnului din Stockholm

Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord, împreună cu un sobor de preoți, a săvârșit duminică, 14 august 2011, Sfânta Liturghie în Parohia Ortodoxă Română Adormirea Maicii Domnului din Bredäng-Stockholm, cu prilejul sărbătoririi hramului acestei parohii.

În cuvântul de învățătură, rostit la Liturghie, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie a vorbit despre semnificația praznicului Adormirii Maicii Domnului și despre rolul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu în mântuirea lumii.

„Dacă Hristos Fiul lui Dumnezeu Cel înviat și înălțat la cer a luat fire omenească în pântecele Fecioarei Maria, era evident ca Maica Vieții, trebuia luată în slava Fiului ei la cer. Maica Domnului este prima dintre ființele umane care s-a făcut părtașă îndumnezeirii finale a făpturii, fiind, potrivit Sfântului Ioan Damaschinul, templu sfânt și minunat al Preaînaltului Dumnezeu”, a spus Preasfinția Sa.

Referindu-se la icoana Adormirii Maicii Domnului, PS Episcop Macarie a mai spus: „În icoanele Maicii Domnului o vedem pe Preasfânta Fecioară Maria ca Maică și Slujitoare a Domnului, ținându-L pe brațe pe Fiul ei, arătându-L și mărturisindu-L pe Hristos lumii, însă în icoana Adormirii, vedem că nu Maica este cea care îl ține în brațe pe Fiul ei, ci Fiul este Cel care o ține în brațe pe Maica Sa, ca pe un nou-născut, înfășat, semn evident al unei noi nașteri în Împărăția lui Dumnezeu”.

La Liturghie credincioșii au cântat imnele de pelerinaj în cinstea Maicii Domnului, învățate la mănăstirile din țară, s-au binecuvântat prinoasele și s-a organizat agapa cu prilejul prăznuirii hramului, unde s-au servit tradiționalele mâncăruri de post.

La eveniment au participat și doamna Răduța Matache, Ambasadorul României în Regatul Suediei și domnul senator Viorel Badea.

Comentarii Facebook


Știri recente

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei şi Romanaţilor

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează sâmbătă primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei.  Patriarhul Daniel i-a transmis PS Sebastian un mesaj de felicitare. Preasfinţitul Părinte Sebastian s-a născut în 5 noiembrie 1966, în…