Hramul Parohiei Bărbătescu Nou

Ctitorie a regelui Carol I, Biserica Bărbătescu Nou, cunoscută și sub denumirea ‘Cuțitul de argint’, se îmbracă astăzi, 6 august 2012, în haine de sărbătoare, cu prilejul prăznuirii hramului.

Există o frumoasă și înțeleaptă tradiție la români, ca la momentele aniversare să se aducă mulțumire lui Dumnezeu pentru toate bucuriile, dar și încercările din timpul vieții. Această rânduială, firească pe atunci, a împlinit-o și regele Carol I, care a înălțat un altar Preasfintei Treimi, cu prilejul împlinirii a 40 de ani de domnie, 25 de ani de la proclamarea regatului și 1.800 de ani de la formarea provinciei romane Dacia. Pentru înălțarea lăcașului Domnului a fost rânduit renumitul arhitect Nicolae Ghica-Budești, promotorul renașterii vechii arhitecturi românești, care, alături de dr. C. I. Istrate, a ales ca model pentru noul lăcaș de cult Biserica ‘Sfântul Nicolae-Domnesc’ din Iași, pe care voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt, de asemenea, a ridicat-o drept mulțumire pentru o victorie împotriva cazacilor care cotropiseră pământul Moldovei. ‘Biserica Bărbătescu Nou a fost construită într-un timp record, în numai un an, în dealul Filaret, lângă parcul ce poartă numele ctitorului lăcașului de cult, regele Carol I, într-un moment important al istoriei naționale, cu prilejul Expoziției Naționale Jubiliare. Această biserică din centrul Capitalei este un important monument de artă, dar și un simbol al unității poporului român, fiind o biserică moldovenească în centrul Bucureștiului, iar semnul văzut al acestei înfrățiri se află pe ușa de la intrare, pe care s-au sculptat cele două steme ale Țărilor Românești: vulturul cu crucea în cioc și capul de zimbru’, ne-a declarat preot paroh Gheorghe Popa.

Lăcașul de cult a fost la un pas de demolare din cauza sistematizării de prin anii â60 a parcului Carol, dat fiind trecutul lui regalist, dar, mai târziu, regimul comunist și-a împlântat lancea în trupul lui Hristos, când anumite persoane au dat foc altarului, iar pictura originală a artistului Costin Petrescu a fost distrusă în totalitate. Cu toate acestea, biserica de pe strada Cuțitul de Argint a fost repictată în stil neobizantin prin anii 1992-1993, datorită eforturilor preotului Ion Turcu și pictorilor Dumitru Bănică și Gheorghe Bandoc.

De-a lungul timpului, la această biserică au slujit personalități marcante ale Bisericii noastre, precum Ioan Hagiu, Dumitru Fecioru, Ioan Mircea, Bibicu Tănase, astfel că atât conservarea monumentului de artă ecleziastic, cât și zestrea spirituală îi cheamă pe actualii slujitori: pr. paroh Gheorghe Popa, pr. Irineu Lăzărescu, pr. Mihai David și diac. Ioan Milea, la o responsabilitate și mai mare. ‘Pentru viitor dorim să demarăm lucrările de restaurare pentru a păstra ceea ce înaintașii noștri au realizat și, de asemenea, să intensificăm viața spirituală a enoriașilor noștri, în special a tinerilor’, a mai spus pentru Ziarul Lumina parohul Bisericii Bărbătescu Nou.

Pentru această zi de sărbătorire a hramului, biserica este împodobită cu veșminte și acoperăminte noi, iar după Sfânta Liturghie se va oficia slujba Parastasului pentru ctitori și se va oferi hrană pentru cei nevoiași.

Comentarii Facebook


Știri recente