Hramul Paraclisului universitar „Sfântul Nicolae” din București

Studenții din Capitală s-au adunat astăzi, 6 decembrie, la Paraclisul universitar „Sfântul Ierarh Nicolae”, numită și „Biserica rusă” sau „Biserica studenților”, pentru a-și cinsti ocrotitorul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează „Ziarul Lumina”.

Ierarhul le-a vorbit studenților și credincioșilor prezenți despre viața, activitatea și minunile Sfântului Ierarh Nicolae și despre locul său în cultul și în evlavia Bisericii. Preasfinția Sa a subliniat faptul că Sfântul Nicolae, deși a participat la Sinod I Ecumenic de la Niceea din anul 325 și a contribuit la formularea primelor articole din Crezul ortodox, el nu a lăsat scrieri teologice, ci a rămas în evlavia credincioșilor de pretutindeni prin blândețea care-l caracteriza și prin faptele milostenie pe care le făcea săracilor, văduvelor și tinerilor.

„Sfântul Nicolae a fost un ferm apărător al credinței ortodoxe în fața ereziilor, însă virtuțile sale esențiale au fost virtutea și bunătatea. De aceea, în cântările noastre îl numim ‘chipul blândețelor’ iar în icoană vedem câtă bunătate emană chipul Sfântului Ierarh Nicolae. Trebuie să fim și noi asemenea Sfântului Ierarh Nicolae, pe care îl avem model și rugător înaintea lui Dumnezeu, să fim și noi mai buni și cu mai multă grijă față de semenul nostru mai ales în această perioadă de criză spirituală dar și financiară prin care trece societatea românească,” a spus Preasfințitul Părinte Macarie.

Un nou preot pentru Episcopia Europei de Nord

În cadrul Sfintei Liturghii, părintele diacon Horațiu-Octavian Mureșan a fost hirotonit preot pe seama Paraclisului „Sfântul Apostol Andrei și Sfinții Voievozi Români” din incinta Centrului eparhial de la Stockholm.

„Mulțumim Milostivului Dumnezeu și suntem recunoscători Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea de a săvârși Dumnezeiasca Liturghie în această comunitate euharistică, cu prilejul sărbătorii hramului, când am hirotonit un nou preot slujitor în Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel mi-a încredințat misiunea să fiu la această sărbătoare împreună cu părinții și credincioșii din această comunitate dinamică, formată îndeosebi din tineri. Am avut posibilitatea astfel să-l hirotonesc întru preot pe părintele Horațiu-Octavian Mureșan, care s-a remarcat până acum cu multă râvnă în activitățile ASCOR. În continuare îi voi încredința în eparhia noastră, în primul rând, ascultarea de a îndruma tinerii Centrului pentru tineret ‘Sfântul Voievod Ștefan cel Mare’, alături de ceilalți preoți implicați în activitățile cu tineretul,” a declarat Preasfințitul Macarie.

Comentarii Facebook


Știri recente