Hramul paraclisului Spitalului Elena Doamna din Iași

Sfânta Muceniță Marina a fost sărbătorită ieri în paraclisul Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie ‘Elena Doamna’ din Iași, după cum informează „Ziarul Lumina”. Luni seara a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia. Lăcașul de închinăciune al Spitalului ‘Elena Doamna’ din Iași a fost sfințit în urmă cu 13 ani. De nouă ani, pr. Ioan Răzvan Scurtu acordă asistență spirituală pacientelor internate în această unitate.

Un grup de credincioși din Iași a participat și s-a rugat luni, 16 iulie, în cadrul slujbei Vecerniei unită cu Litia săvârșită în paraclisul Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie ‘Elena Doamna’ din Iași.

Lăcașul de închinare cu hramurile Nașterea Maicii Domnului și Sfinta Mare Muceniță Marina și-a serbat al doilea hram. Slujba Vecerniei unită cu Litia a fost oficiată de un sobor de patru preoți în micul paraclis, amenajat în curtea spitalului. Oamenii care au venit la acest moment de rugăciune au cântat alături de tinerii de la strană cântările ‘Lumină lină’, ‘Bogații au sărăcit’ sau ‘Fie numele Domnului binecuvântat’. Pe tot parcursul slujbei, chipul Mântuitorului, al Maicii Domnului și sfinții zugrăviți pe pereții sfântului lăcaș i-au privit pe cei care au înălțat rugăciuni către ceruri, întru cinstirea Sfintei Marina. Deși temperaturile au fost foarte ridicate în interiorul lăcașului de cult, puținii credincioși prezenți s-au rugat alături de slujitorii sfântului altar.

Sfânta Marina, ‘izgonitoare de duhuri rele’

Părintele Ștefan Tulan de la parohia Rediu, Protopopiatul Iași 1, a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre mucenicia Sfintei Marina, ‘prăznuită de întreaga Biserică pentru fapta sa creștinească deosebită’. ‘Sfânta Marina s-a rugat lui Hristos să primească botezul muceniciei, așa cum l-au primit mucenicii din veac. Prin mucenici și prin sfinți vorbește Hristos care ne îndeamnă să păstrăm calea dreaptă a lui Dumnezeu. Slujba Vecerniei unită cu Litia din această seară (n.r. luni seara) a fost deosebită și plină de o mare solemnitate. Aceasta pentru că acest sfânt lăcaș se află în incinta unui spital. Aici, pr. Ioan Răzvan Scurtu face lucruri frumoase și ajută oamenii, căutând să facă misiune spre slava lui Dumnezeu. Mă bucur că Sfânta Marina este cinstită de frățiile voastre care ați venit aici la îndemnul Mântuitorului Hristos. Noi suntem uimiți de cât ajută Sfânta Marina celor care sunt în primejdie trupească și sufletească’, a explicat pr. Ștefan Tulan.

Părintele misionar de caritate Ioan Răzvan Scurtu a mulțumit preoților pentru că au slujit în ajunul sărbătorii închinate Sfintei Marina și credincioșilor ‘care s-au ostenit să participe la hram’. ‘Sfânta Marina, numită izgonitoare de duhuri rele de la cei cuprinși de dânsele, prin rugăciunile ei, să vă ajute prin alungarea duhurilor care întrețin patimile omenești, spre dobândirea împărăției cerurilor’, a spus pr. Ioan Răzvan Scurtu.

Misiunea de a mărturisi credința ortodoxă

Paraclisul Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie ‘Elena Doamna’ din Iași a fost amenajat în anul 1999, când a fost sfințit de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Primul preot pe seama acestui paraclis a fost pr. Dumitru Ciobanu, în prezent slujitor la biserica Cimitirului ‘Buna Vestire’ din Iași.

Din anul 2003, a fost numit misionar de caritate părintele Ioan Răzvan Scurtu. ‘Misiunea noastră duhovnicească în acest spital constă în mărturisirea credinței ortodoxe pacientelor internate, angajaților spitalului, dar și tuturor celor care vin în biserica noastră. Avem un program de slujire, fiind prezent în fiecare zi în paraclisul spitalului. Căutăm să facem misiune prin a merge la patul pacientelor atunci când există solicitări, întărindu-le în credință prin cuvânt și faptă. Avem o colaborare frumoasă cu personalul și conducerea spitalului. Noi căutăm să vindecăm sufletele, iar medicii și asistentele caută să trateze trupurile. Pentru acest motiv suntem nevoiți să lucrăm împreună, astfel încât pacientul să se vindece atât sufletește, cât și trupește. Au fost multe situații când pacientele au venit să mulțumească lui Dumnezeu pentru binefacerile primite, prin mijlocirea Maicii Domnului și a Sfintei Marina, ocrotitoarele paraclisului nostru’, a mărturisit pr. Ioan Răzvan Scurtu.

Comentarii Facebook


Știri recente