Hramul Paraclisului „Sfântul Grigorie Luminătorul” din Reședința Patriarhală

Cu ocazia sărbătorii Sfântului Grigorie Luminătorul astăzi, 30 septembrie, Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a slujit Dumnezeiasca Liturghie împreună cu un sobor de preoți în paraclisul din cadrul Reședinței patriarhale, informează ‘Ziarul Lumina’.

Preasfinția Sa a slujit Sfânta Liturghie cu ocazia hramului paraclisului, ce are ca ocrotitor pe Sfântul Grigorie, Luminătorul Armeniei, dar și pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul și pe Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul.

Decizia de a pune ocrotitor al paraclisului pe cel care a botezat întreaga Armenie, de la împărat și până la cel din urmă sătean, după cum se arată în Sinaxar, este pentru că în această zi, în 30 septembrie, a avut loc întronizarea celui de-al șaselea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Paraclisul a fost sfințit în urmă cu doi ani, la 30 septembrie 2008, la un an de la întronizarea Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Atunci, un impresionant sobor de arhierei, adică aproape toți membrii Sfântului Sinod, au participat la sfințirea noului paraclis.

Despre motivația amenajării și sfințirii noului paraclis, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a arătat la momentul sfințirii că ‘locul cel mai de preț dintr-o casă trebuie să fie locul rugăciunii. Prin acest paraclis, dorim să arătăm că cea mai mare activitate a Bisericii este aceea de a uni cerul cu pământul, prin înălțarea pământenilor în iubirea Prea-sfintei Treimi, prin pocăință, prin sfințirea vieții, prin săvârșirea Sfintelor Taine, prin tot ceea ce este prezența lui Dumnezeu în viața noastră, ca prezență dorită, cerută și chemată. Acest paraclis are și o semnificație de binecuvântare asupra orașului, prin Liturghiile pe care le vom săvârși cu ajutorul lui Dumnezeu. Sunt Liturghii pe care le săvârșim spre mântuirea celor care iubesc pe Hristos și Biserica noastră. În mod deosebit am dorit ca acest paraclis să fie amenajat aici, pentru că de aici se va vedea locul unde va fi înălțată noua catedrală’, a spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Sfântul Grigorie Luminătorul s-a născut către anul 240 într-o familie înrudită cu familia domnitoare din Armenia, fiind cel care a botezat pe toți armenii, de la împărat până la ultimul sătean, transformând Armenia în primul stat creștin din lume. Tot Sfântul Grigorie a înființat alfabetul armenesc și a tălmăcit și Biblia în limba armenilor.

Sfântul Grigorie a păstorit Biserica Armeniei timp de 31 de ani, fiind și cel de-al treizeci și șaselea episcop care a semnat pe lista celor 318 Părinți de la Sinodul de la Niceea din anul 325.

Comentarii Facebook


Știri recente