Hramul paraclisului patriarhal Parcul Domenii – Cașin din București

Paraclisul patriarhal Parcul Domenii – Cașin din București și-a sărbătorit joi, 8 noiembrie 2012, ocrotitorii, pe „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Bucuria sărbătorii a fost sporită de prezența Patriarhului României în mijlocul credincioșilor acestei parohii.

În cuvântul de învățătură rostit Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a vorbit credincioșilor prezenți despre Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, dar și despre importanța îngerilor în istoria mântuirii: „Arhanghelii reprezintă penultima ceată a îngerilor și în limba greacă înseamnă mai marii conducători ai celorlalți îngeri. Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil se numesc Mai Marilor Voievozi ai cetelor îngerești, adică mai marii conducători ai cetelor îngerești. Cei mai cunoscuți dintre arhangheli sunt Mihail, Gavriil și Rafail. Numele lor se află în Sfânta Scriptură, mai ales în cartea Proorocului Daniil. Potrivit tradiției bazată pe Sfânta Scriptură și pe scrierile sfinților sunt șapte arhangheli: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatil, Guriil și Varahil. Acești șapte arhangheli au grijă în mod deosebit de popoare și împlinesc voia lui Dumnezeu în evenimente istorice alese de El ca momente pedagogice, ca generații întregi de oameni să înțeleagă faptul că îngerii sunt slujitori ai lui Dumnezeu, dar și slujitori ai mântuirii oamenilor”.

De asemenea, Sfinții Arhangheli ocrotesc Biserica lui Hristos și ocrotesc mai ales pe cei care în lumea aceasta doresc să împlinească voia lui Dumnezeu, a mai spus Preafericirea Sa, arătând că: „Sfântul Arhanghel Mihail ocrotește pe creștini mai ales în lupta lor cu duhurile rele, cu patimile egoiste. Îi întărește pe creștini în timpul persecuțiilor, îi ajută pe cei care se nevoiesc în pustie și le dă curaj să nu se teamă de duhurile necurate, de ispite uneori violente care vin de la duhurile necurate. De asemenea, Sfântul Arhanghel Gavriil ajută familiile creștine, ajută mamele să crească pruncii în credință, ajută pe părinți să crească copii credincioși și binecuvântați de Dumnezeu. Sfântul Arhanghel Gavriil ajută și pe toți monahii care doresc să trăiască în curăție, monahi și monahii”.

„Sunt o mulțime de oameni care simt ajutorul sfinților îngeri pentru că orice gând bun și orice faptă bună vine și prin lucrarea sfinților îngeri care inspiră în conștiința omului săvârșirea faptelor bune. De aceea, Biserica spune că fiecare copil nou botezat sau adult primește un înger păzitor. Prima rugăciune pe care o învață copiii este Îngerașul și Biserica a rânduit ca atât în rugăciunile de dimineață ale creștinului ortodox, cât și în cele de seară să fie și o rugăciune adresată sfântului înger păzitor. În mod deosebit îngerii îndeamnă pe oameni să se spovedească, să-și schimbe viața în bine, să se ridice din păcat și să dobândească bucuria rugăciunii și a vieții sfinte. Biserica a rânduit ca pe lângă această zi de 8 noiembrie, de pomenire a Soborului Sfinților Arhangheli și al tuturor puterilor cerești și netrupești, să fie pomeniți sfinții îngeri în fiecare luni din săptămână. Aceasta arată cât de importantă este prezența și lucrarea îngerilor”, a spus Preafericirea Sa.

Totodată, Patriarhul României a felicitat pe toți cei care poartă numele de Mihail și Gavriil, precum și derivate din aceste nume: „În mod deosebit felicităm astăzi pe toți cei care poartă numele de Mihail și Gavriil sau Mihaela și Gabriela, precum și nume derivate pentru că există în România, potrivit statisticilor oficiale, peste 1 300 000 de români care poartă numele Sfinților Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail. Rafail înseamnă îngerul tămăduitor de boli. Avem o mulțime de români care au evlavie deosebită față de Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail, le dorim tuturor sănătate, bucurie, ajutor de la Dumnezeu și dacă atunci când au fost copii au fost îngerași acum să fie îngeri luptători și biruitori”.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit pentru biserica parohiei mai multe cărți liturgice și de folos duhovnicesc.

Paraclisul patriarhal Parcul Domenii – Cașin

Biserica parohială îmbină stilul muntenesc brâncovenesc, având coloane la intrare, cu cel bizantin, vizibil în mozaicurile și planul de cruce greacă centrată, arhitectura înaltă și spațioasă. Are un plan de bază triconc de mari dimensiuni (42 x 29 metri, înălțimea maximă a turlei fiind de 50 de metri, iar suprafața întregii biserici, de 780 mp), cu absida altarului semicirculară, înconjurată de un portic deschis cu arcade. Peste naos se ridică o turla mare, poligonală, cu ferestre arcuite și colonete pe fiecare muchie. Alte patru turle mai mici, octogonale, tratate similar, sunt înălțate în jurul turlei centrale. Pronaosul este exprimat spre fațada de vest printr-o mare arcadă, în centrul căreia este dispus un mozaic amplu cu icoana hramului, înconjurat de un ancadrament ornamentat.

Începând cu anul 2007, biserica Parohiei Parcul Domeniilor a fost ridicată, prin binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la rangul de Paraclis Patriarhal.

Comentarii Facebook


Știri recente