Hramul Paraclisului Arhiepiscopal și Mitropolitan Kretzulescu din Târgoviște

Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, luni, 16 ianuarie și marți, 17 ianuarie 2012, s-au desfășurat la Târgoviște, ceremoniile legate de sărbătorirea hramului Paraclisului Arhiepiscopal și Mitropolitan Kretzulescu, informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.

Evenimentul spiritual, la care au participat numeroși credincioși, a debutat cu Vecernia unită cu Litia și Acatistul Sf. Cuv. Antonie cel Mare, în seara de luni, 16 ianuarie, slujbe oficiate de către Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, însoțit de preoții consilieri de la Centru Eparhial, preoți și diaconi, și au continuat a doua zi, cu Sfânta Liturghie.

În cuvântul său de învățătură, Înaltpreasfințitul Nifon a evocat chipul impresionant și pilduitor al Cuv. Antonie cel Mare, personalitate de referință pentru spiritualitatea ortodoxă, Părinte al Bisericii și unul dintre întemeietorii monahismului, arătând elementele principale ale vieții și activității marelui ascet. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a vorbit și despre importanța hramului pentru spiritualitatea unei comunități locale și despre importanța pe care lăcașul de cult, ctitorie a boierului Radu Kretzulescu, o are din punct de vedere religios și istoric.

Paraclisul Reședinței, ce datează din secolul al XIV-lea, prezintă un interes deosebit, din punct de vedere artistic, datorită unor elemente specifice de arhitectură. Pictura interioară a fost executată, în 1863, de Gh. Tattarăscu. În urma unui program amplu de consolidare, restaurare și conservare a edificiilor cultice, inițiat și atent supravegheat de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, între anii 2001 – 2005, la Paraclisul Kretzulescu s-au desfășurat asemenea lucrări.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…