Hramul Mănăstirii Vlădiceni din Iași

Ieșenii au participat marți, 8 mai 2012, în număr mare la hramul Mănăstirii Vlădiceni din Iași. În Biserica ‘Sfântul Ioan Evanghelistul’ a acestei așezări monahale, Sfânta Liturghie a fost oficiată de PS Calinic Botoșăneanul. Cu acest prilej a fost vernisată o expoziție de icoane lucrate în atelierul mănăstirii.

Din soborul de preoți au mai făcut parte pr. Ionel Roată, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. prof. dr. Gheorghe Petraru, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ a Universității ‘Al. I. Cuza’ din Iași, dar și stareți sau slujitori ai sfântului altar din județul Iași. Credincioșii prezenți la această sărbătoare s-au închinat în fața sfintelor icoane și a raclei în care se află moaștele mai multor sfinți ai Bisericii noastre, dar și veșmântului care a acoperit pentru o perioadă moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de tineri teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași. Spre finalul slujbei au fost înălțate rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra obștii Mănăstirii Vlădiceni, păstorită de protos. Arsenie Butnaru. De asemenea, s-a oficiat un Trisaghion pentru ctitorii așezării monahale, mutați la Domnul. Episcopul-vicar al Eparhiei Iașilor a citit apoi rugăciuni de dezlegare și de mulțumire pentru preoții, monahiile și credincioșii prezenți.

După cum ne informează Ziarul Lumina, Ed. Moldova, Pr. prof. dr. Gheorghe Petraru a rostit, cu prilejul sărbătorii de ieri, o predică în care a vorbit despre Sfântul Evanghelist Ioan, cel care a stat ‘cel mai aproape de inima dumnezeiască a Mântuitorului Iisus Hristos’. ‘Sfântul Evanghelist Ioan a fost pătruns de cuvintele Domnului Hristos, fiind blând și iubitor. Dumnezeu l-a binecuvântat cu viață lungă, trăind aproape 100 de ani, și l-a binecuvântat cu multă vedere dumnezeiască. Canonul nostru pentru această zi este ca măcar să lecturăm câteva capitole din Sfântul Evanghelist Ioan. Evanghelia sa se deosebește de celelalte evanghelii din Noul Testament întrucât au o altă perspectivă și înțelegere a revelației, a prezenței lui Dumnezeu cu noi. Sfântul Evanghelist Ioan a simțit că Dumnezeu este iubire. Acest adevăr propozițional este absolut, pe care Sfântul Ioan ni l-a lăsat. Noi simțim iubirea dumnezeiască ori de câte ori iubim. Iubim pe Dumnezeu în rugăciune, în smerenie, în actul de închinare, în actul de prezență la Sfânta Liturghie’, a explicat pr. prof. dr. Gheorghe Petraru. Părintele stareț Arsenie Butnaru a mulțumit Preasfințitului Calinic Botoșăneanul pentru că a slujit Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii Vlădiceni și pentru grija părintească pe care o poartă acestei așezări monahale. La finalul programului liturgic, credincioșii au avut posibilitatea să viziteze o expoziție de icoane, lucrate în atelierul ‘Sfântul Ioan Evanghelistul’ de părinții din obște și de tineri. ‘Mulțumim Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, pentru binecuvântarea adresată mănăstirii noastre prin venirea Preasfințitului Calinic Botoșăneanul. Îl asigurăm pe IPS Teofan de ascultarea monahilor de aici și de consecvența cu care își fac datoria în fața lui Dumnezeu’, a spus protos. Arsenie Butnaru. Pelerinii au primit, după Sfânta Liturghie, câte un pachet cu alimente din partea obștii Mănăstirii Vlădiceni.

Comentarii Facebook


Știri recente