Hramul Mănăstirii Vasiova

Cu prilejul prăznuirii Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, vineri, 20 iulie 2012, Mănăstirea Vasiova și-a sărbătorit hramul. Anul acesta bucuria duhovnicească a fost sporită prin aducerea, pentru prima dată, cu binecuvântarea ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, moaștelor Sfintei Mucenițe Tatiana de la Catedrala Mitropolitană din Craiova, informează site-ul episcopiacaransebesului.ro.

Sărbătoarea duhovnicească a debutat joi seara prin oficierea slujbei Vecerniei cu Litie de către ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei alături de un sobor de ierarhi, membrii ai Sfântului Sinod, din care au făcut parte PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei și PS Emilian Lovișteanul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurați de un numeros sobor de preoți și diaconi.

Cuvântul de învățătură i-a aparținut ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, care a precizat: „În această seară de vecernie și de priveghere am început prăznuirea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul acestei sfinte mănăstiri, binefăcătorul nostru și mijlocitor înaintea lui Dumnezeu. Sfinții sunt aceia care în viața lor pământească s-au nevoit în multe feluri și în multe chipuri, adică și-au pregătit sufletul și l-au curățit în așa fel, încât acesta să fie casa lui Dumnezeu, pentru că ne spune Sf. Scriptură că Dumnezeu locuiește în om, locuiește în inima frântă și smerită. Noi dorim mereu să ne apropiem de Dumnezeu, pentru că dacă în sufletul nostru și în viața noastră nu există Dumnezeu atunci suntem săraci, lipsiți, străini și îndepărtați de ceea ce este fericire și bucurie veșnică. Dacă îl avem pe Dumnezeu în sufletul nostru atunci și viața cea mai grea este ușoară, pentru că Domnul ne-a spus: Îndrăzniți, Eu am biruit lumea. Deci cel care îl iubește pe Dumnezeu este cu adevărat fericit pentru că ca găsit comoara, calea, adevărul și viața”.

La final, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului a mulțumit ierarhilor prezenți pentru dragostea și jertfa prin care s-au făcut părtași la sărbătoarea Mănăstirii Vasiova precum și a Eparhiei Caransebeșului.

Programul liturgic a continuat prin oficierea slujbei Utreniei, a Acatistului Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, iar la miezul nopții un sobor de preoți a oficiat Sfânta Liturghie. Pe parcursul nopții moaștele Sfintei Mucenițe Tatiana au rămas în incinta mănăstirii spre închinare, iar vineri dimineața acestea au fost aduse la Catedrala Episcopală din Caransebeș spre bucuria duhovnicească a credincioșilor orașului de Timiș și Sebeș.

Vineri, 20 iulie, a fost oficiată slujba de sfințire a apei precum și Taina Sfântului Maslu, iar apoi PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, alături de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat, în paraclisul de vară al mănăstirii, Sfânta Liturghie la care au luat parte numeroși credincioși și credincioase. Ca în fiecare an, curtea mănăstirii s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru sutele de credincioși și pelerini care au venit din localitățile învecinate și de la distanțe mai mari, pentru a sărbători hramul Mănăstirii Vasiova.

În prezent Mănăstirea Vasiova este îndrumată de monahia Varvara Sântiuan, care împreună cu duhovnicul Ion Petrică și cu cele doisprezece viețuitoare se ostenesc cu grădinăritul, apicultura, ateliere de pictură și croitorie, această mănăstire fiind o oază de spiritualitate și duhovnicie în Episcopia Caransebeșului.

Comentarii Facebook


Știri recente