Hramul Mănăstirii Topolnița din județul Mehedinți

Mănăstirea Topolnița din județul Mehedinți și-a sărbătorit, astăzi, 21 mai 2012, ocrotitorii: pe Sfinții Împărați Constantin și Elena. La acest vechi schit, sărbătoarea a început încă de duminică seara, când Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a săvârșit slujba Privegherii alături de un sobor de preoți și a tuns în monahism pe fratele Mihai Răzuș, care a primit și numele de monah Mihail, fiind încredințat ca fiu duhovnicesc părintelui stareț, Arhim. Pavel Nicolăescu, după cum a precizat Cătălin Cernătescu.

Astăzi, în ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată în altarul de vară de către Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cadrul Sfintei Liturghii, monahul Mihail a fost hirotonit diacon pe seama bisericii de lemn a mănăstirii care astăzi și-a serbat hramul.

Un alt moment important a fost ridicarea preacuviosului părinte Gherasim Armulescu la rangul de protosinghel, prim gramata cu nr. 14/2012, eliberată la Centrul Eparhial.

La finalul Sfintei Liturghii, a fost săvârșită slujba Parastatului pentru ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș de închinare, adormiți întru Domnul.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Nicodim a vorbit credincioșilor despre faptele Sfinților Împărați, care au dus la libertatea cultului religios și la întărirea credinței ortodoxe. De asemenea, ierarhul a precizat că rostul și sensul libertății creștinului nu se împlinesc decât în Biserică, în comuniune cu Dumnezeu, cu sfinții și cu semenii.

Biserica de lemn a mănăstirii, cea care și-a serbat astăzi hramul, a fost sfințită în anul 1983 și adusă în 1990 tocmai din județul Gorj, cu foarte multe eforturi.

Comentarii Facebook


Știri recente