Mănăstirea Toflea și-a sărbătorit ocrotitorul în această astăzi, 2 iulie. Sărbătoarea a început cu oficierea Sfintei Liturghii, de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența oficialităților centrale, județene și locale, precum și a unui mare număr de credincioși, majoritatea romi din localitatea Toflea, informează TRINITAS TV.
„S-a spus astăzi, la sărbătoarea Sfântului Ștefan cel Mare, că în partea de nord a județului Galați, la confluența cu județul Vrancea și județul Vaslui, în localitatea Toflea, locuită acum sută la sută de romi, s-a întâmplat o minune. Această minune este hramul Sfântul Ștefan cel Mare în cea mai tânără, dar și cea mai frumoasă mănăstire, în mijlocul unei comunități de romi. Sfânta Liturghie, la care au participat mulți tineri, și mai ales contribuția tinerilor romi de a mărturisi dreapta credință, Crezul și evlavia față de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, a fost răsplătită și cu prezența unui grup de tineri din Belgia care, cu emoție și cu ochii înlăcrimați, au spus că o astfel de armonie nu se putea găsi în altă parte, decât în curtea Sfântului Voievod, punte între răsăritul și apusul Europei, apărător neînfricat al credinței, al patriei și al tuturor doritorilor de bine”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Casian.
Tot în această zi, a fost inaugurat Centrul Social „Sfântul Cuvios Paisie cel Mare”, care cuprinde o cantină socială, o bibliotecă și o sala de lectură, beneficiarii fiind, în special, copiii romi.
Copiii rromi au prezentat în cadrul manifestărilor și un program spiritual-cultural în care a fost evocat Sfântul Ștefan cel Mare.
Așezământul monahal de la Toflea a fost ctitorit pentru prima dată la începutul secolului al XVII-lea. Situată în sihăstria Buciumenilor, la confluența județelor Galați, Vrancea și Vaslui, Mănăstirea Toflea, cu hramurile „Sfinții Trei Ierarhi și Sfântul Ștefan cel Mare” a fost redeschisă în anul 2010.