Hramul Mănăstirii Slatina-Nera din Episcopia Caransebeșului

Așezată pe vale Nerei, imediat după ce râul țâșnește cu putere din încleștarea munților, ce l-au forțat să taie cele mai frumoase chei din țara Banatului, mănăstirea „Sf. Cuvioasă Parascheva”, Slatina Nera, a cinstit prin rugăciune către Dumnezeu și milostenie către pelerini, pe cuvioasa-i ocrotitoare, Sfânta Parascheva.

Sfânta Liturghie a fost oficiată, din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian Episcopul Caransebeșului, de părintele arhimandrit Constantin Timiș exarhul mănăstirilor din Episcopia Caransebeșului, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, în prezența unui impresionant număr de credincioși, după cum informează episcopiacaransebesului.ro.

La momentul cuvenit, părintele arhimandrit Constantin Timiș a rostit un bogat cuvânt de învățătură în care a vorbit despre viața și minunile Sfintei Cuvioase Parascheva. Mulți dintre credincioși și-au îndreptat pașii către mănăstire în această zi de praznic pentru a-și curăți păcatele prin Taina Spovedaniei și pentru a se uni cu Hristos prin Taina Împărtășaniei, dovadă fiind numărul mare al celor care au răspuns la chemarea preotului „cu credință și cu dragoste să vă apropiați”.

Inițiativa ctitoririi acestui așezământ monahal aparține doctorului Ioan Chirilă fost director al Asociației Cristiana din București, originar din Slatina Nera. Piatra de temelie a bisericii mănăstirești a fost așezată la 14 octombrie 1994 de către Episcopul Emilian Birtaș, viața monahală începând în toamna aceluiași an. Biserica mănăstirii construită în stil moldovenesc a fost binecuvântată la data de 14 octombrie 1997 de către Preasfințitul Episcop Laurențiu Streza. Odată cu trecerea timpului obștea monahală a demarat lucrări de construcție a unui corp de chilii, ateliere și a unui paraclis de iarnă a cărui piatră de temelie s-a pus în anul 2007 de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului.

Actualmente obștea monahală numără 55 de viețuitoare, împreună cu părintele duhovnic ieromonahul Teofan Munteanu, fiind mănăstirea cu cele mai multe monahii din Eparhie. Dintre activitățile gospodărești întreprinse de obștea monahală amintim: apicultura și creșterea prepelițelor. Mai mult decât atât, pe lângă activitatea gospodărească, obștea monahală a inițiat cu binecuvântarea chiriarhului un proiect social de construire a unui azil pentru bătrânii neputincioși, care vor fi găzduiți și îngrijiți de către personalul monahal.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…