Hramul Mănăstirii Sfinții Voievozi din Slobozia

În perioada 06 – 12 noiembrie 2012, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Vincențiu, Episcopia Sloboziei și Călărașilor organizează o serie de manifestări cu ocazia sărbătoririi hramului „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” al Mănăstirii din Slobozia.

Calendarul evenimentelor se va desfășura după următorul program menționat într-un comunicat emis de Biroul de Presă al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor:

Marți, 06 noiembrie 2012:

La orele 14:30 va avea loc primirea Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Florești – Episcopia Hușilor, la Catedrala Episcopală, urmată de slujba de Te Deum.

La orele 15:15, după slujba de Te Deum, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu, soborul de preoți și credincioșii vor pleca într-o procesiune pe străzile municipiului Slobozia până la Mănăstirea „Sfinții Voievozi”, unde sfânta icoană va fi depusă într-un baldachin în curtea sfântului lăcaș, spre închinare tuturor credincioșilor.

Miercuri, 07 noiembrie 2012:

La ora 07.00 – Acatistul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului și Sfânta Liturghie, iar seara Priveghere cu Litie în cinstea Sfinților Arhangheli.

Joi, 08 noiembrie 2012:

În ziua sărbătorii hramului Mănăstirii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” va fi săvârșită Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu. La slujbă vor participa toți membrii clerici ai Permanenței Consiliului Eparhial, preacucernicii părinți protopopi ai Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, preoții din municipiul Slobozia și din parohiile Eparhiei. Împreună rugători vor fi și reprezentanți ai autorităților locale, județene și credincioși.

Din ziua hramului până Duminică se vor săvârși slujbe în cinstea Maicii Domnului, iar Duminică, 11 noiembrie 2012, se va săvârși, începând cu ora 09:00, Sfânta Liturghie sub protia Preasfințitului Părinte Vincențiu.

Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului va rămâne spre închinare până luni, 12 noiembrie 2012, orele 10:00, când va fi pregătită pentru întoarcerea la Sfânta Mănăstire Florești din Episcopia Hușilor.

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Florești

Numită și „Sfânta de la Florești”, icoana cea mai de preț a Mănăstirii Florești, din județul Vaslui, o înfățișează pe Maica Domnului ținându-L pe brațe pe Pruncul Iisus. Icoana a fost realizată în anul 1749, pe cheltuiala doamnei Ecaterina, soția voievodului Constantin Mavrocordat, fiind îmbrăcată în argint și poleită cu aur, sub supravegherea mitropolitului Daniil de Sideia din Asia Mică. La Mănăstirea Florești, icoana a fost adusă de mitropolitul Veniamin Costachi în 1805, fiind descrisă apoi, de vrednicul de pomenire arhimandrit Ioanichie Bălan, în cartea „Sfintele icoane făcătoare de minuni din România”, ca fiind singura icoană făcătoare de minuni din județul Vaslui și Episcopia Hușilor.

Printre multele binefaceri pe care le-a revărsat, de-a lungul veacurilor, peste credincioșii care au venit să i se închine și să ceară ajutor, icoana făcătoare de minuni de la Florești este cunoscută și pentru faptul că este de mare ajutor în vreme de secetă.

„Multe minuni s-au petrecut prin mijlocirea Maicii Domnului. În vreme de secetă, preoți de la parohii din Vaslui și județele învecinate vin să ceară icoana făcătoare de minuni de la Florești pentru a face slujbe în satele respective, cerând de la Dumnezeu să binecuvânteze câmpurile cu ploaie binefăcătoare. De fiecare dată după ce a fost scoasă în sate și s-au făcut slujbe, ploaia a venit”, a spus duhovnicul Mănăstirii Florești, arhimandritul Iezechiel Ariton.

Comentarii Facebook


Știri recente