Hramul Mănăstirii Sfinții Voievozi din Slobozia

În perioada 4-9 noiembrie, Episcopia Sloboziei și Călărașilor organizează o serie de manifestări cu ocazia hramului de toamnă ‘Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil’ al Mănăstirii ‘Sfinții Voievozi’ din Slobozia, cea mai cunoscută mănăstire a eparhiei, dup[ cum informează „Ziarul Lumina”.

Pentru prăznuire, sunt aduse astăzi la Catedrala episcopală din Slobozia cinstitele moaște ale Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistrița din județul Vâlcea. La ora 16:00, odată cu primirea moaștelor, va fi săvârșită slujba de Te Deum, după care Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, împreună cu Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, și soborul de preoți și credincioși pleacă într-o procesiune pe străzile municipiului Slobozia, la care vor putea participa și elevii de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sfântul Ioan Gură de Aur’, până la Mănăstirea ‘Sfinții Voievozi’, unde racla este depusă într-un baldachin în curtea sfântului lăcaș, spre închinarea tuturor credincioșilor.

Duminică, 6 noiembrie, Sfânta Liturghie va fi săvârșită la Mănăstirea ‘Sfinții Voievozi’ de Preasfințitul Episcop Vincențiu, împreună cu Preasfințitul Episcop Emilian Lovișteanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

50 de preoți, așteptați la sărbătoare

În ziua sărbătorii hramului Mănăstirii ‘Sfinții Voievozi’, marți, 8 noiembrie, cei doi episcopi vor săvârși slujba Sfintei Liturghii, alături de un sobor format din toți membrii Permanenței Consiliului Eparhial. ‘Așteptăm la mănăstire un sobor de aproximativ 50 de preoți de pe întreg cuprinsul eparhiei. Tot în aceeași zi va avea loc și sfințirea turnului-clopotniță a mănăstirii, care a trecut în ultima perioadă printr-un anevoios proces de consolidare și renovare. Ne bucurăm de fiecare dată de vizita pelerinilor în această perioadă și îi îndemnăm mereu să se apropie cu dragoste și cu încredere de sfinți, pentru că și ei au străbătut viața pământească asemenea nouă și au ieșit biruitori din lupta cu patimile, cu ajutorul harului divin’, a declarat părintele arhimandrit Rafail Mîț, starețul mănăstirii. La eveniment sunt așteptați de asemenea reprezentanți ai autorităților locale și numeroși credincioși, pentru care mănăstirea a pregătit 2.000 de pachete cu hrană.

Sărbătoarea întregului oraș

Racla cu sfintele moaște va rămâne spre închinare în curtea mănăstirii până miercuri, 9 noiembrie, ora 10:00, când va fi pregătită pentru întoarcerea la Mănăstirea Bistrița din Arhiepiscopia Râmnicului.

Hramul Mănăstirii ‘Sfinții Voievozi’ este un prilej de sărbătoare pentru întreg municipiul Slobozia, drept care Primăria orașului va organiza un concert de muzică bisericească și tradițională, la care vor participa corul Protopopiatului Slobozia și interpreți locali și consacrați.

Mănăstirea ‘Sfinții Voievozi’ este una dintre cele mai vechi mănăstiri din estul Munteniei, păstrată până în zilele noastre. Ridicată în anul 1618 de către postelnicul Ianache Caragea, biserica mănăstirii a fost refăcută în 1634, după o invazie a tătarilor, de către domnitorul Matei Basarab. Distrusă de un cutremur în 1838, Mănăstirea ‘Sfinții Voievozi’ a fost rezidită din temelii de către egumenul Gavriil de Smirna, în anii 1840-1842.

Comentarii Facebook


Știri recente