Hramul Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi din Iași

Biserica Ortodoxă Română îi cinstește mâine, 30 ianuarie, pe Sfinții Trei Ierarhi, Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul și Sfântul Ioan Gură de Aur. Mai multe biserici din Mitropolia Moldovei și Bucovinei sunt în sărbătoare.

Mănăstirea ‘Sfinții Trei Ierarhi’, ctitorie a lui Vasile Lupu din prima jumătate a secolului al XVII-lea și monument de arhitectură inegalabil, își cinstește mâine ocrotitorii. Slujba Privegherii va fi oficiată astăzi de la ora 17:00 și se va termina în jurul orei 22:00. Mâine dimineață Sfânta Liturghie va fi precedată de slujba Ceasurilor și Acatistul Sfinților Trei Ierarhi, informează ‘Ziarul Lumina’. Reamintim că în Biserica Mănăstirii ‘Sfinții Trei Ierarhi există o părticică din moaștele Sfântului Vasile cel Mare care a fost donată Mănăstirii ‘Sfinții Trei Ierarhi’ de patriarhul Macarie al Antiohiei, la nouă ani după ce domnitorul Vasile Lupu a adus moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva la Iași.

Municipiul Botoșani are o biserică închinată celor trei mari ierarhi ai Ortodoxiei. Parohia ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din Botoșani s-a înființat după anul 1990. În Protopopiatul Piatra Neamț este mâine hram la Cârligi, în comuna Ștefan cel Mare. Parohia Borlești 2 din Protopopiatul Roznov își serbează hramul, precum și parohia Lunca, comuna Poiana Largului, Protopopiatul Ceahlău.

Hram va fi mâine și la Biserica ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din Suceava, construită între anii 2001-2003 cu sprijinul credincioșilor din parohie. Sfântul lăcaș a fost sfințit pe 17 iunie 2007 de către IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Astăzi de la ora 17:00 Înalt Preasfințitul Părinte Pimen va săvârși slujba Vecerniei. ‘La final, IPS Pimen va binecuvânta noile lucrări care au fost realizate la biserica noastră: izolarea sfântului lăcaș, casa praznicală și lumânărarul. Preoții și credincioșii vor participa apoi la o agapă creștină’, a declarat pr. paroh Dragoș Buta, care este și consilier cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Mâine dimineață se vor oficia slujba Utreniei, Acatistul Sfinților Trei Ierarhi și Sfânta Liturghie.

Biserica ‘Sfinții Trei Ierarhi’ aflată în zona de nord a orașului Bacău își cinstește mâine patronii spirituali. Sfântul lăcaș constituie un punct de interes spiritual și arhitectural prin modul în care a fost concepută. Construcția acestei biserici a început în anul 2000, sub coordonarea preotului paroh Vasile Sârcu, și s-a finalizat în anul 2006 cu sprijinul credincioșilor din parohie. ‘O biserică din lemn, cu elemente moderne în interior, fără a omite partea artistică tradițională, care îi conferă sacralitate’, după cum susține preotul paroh Vasile Sîrcu. Beneficiind de ajutorul unor meșteri aduși tocmai de la Vatra Moldoviței, preotul Sîrcu a reușit să ofere Bacăului o imagine inedită pentru un lăcaș de cult de oraș, în condițiile în care materialele folosite astăzi sunt betonul sau cărămida. Îmbogățită și cu o pictură deosebită, Biserica ‘Sfinții Trei Ierarhi’ reprezintă un punct de referință privind maniera în care se poate îmbina tradiționalul cu modernul, astfel încât ambele să coexiste fără a se încurca ori confunda una cu cealaltă’, a spus pr. Constantin Gherasim, inspector în probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Sărbătoare va fi mâine și în parohia ‘Sfinții Trei Ierarhi’ – Buhuși, Protopopiatul Buhuși.

Comentarii Facebook


Știri recente