Hramul Mănăstirii Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Țara Năsăudului

Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Țara Năsăudului și-a sărbătorit astăzi, 29 iunie, hramul, când în calendarul ortodox sunt prăznuiți cei doi Apostoli, Sfinții Petru și Pavel. Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei Andreicuț, înconjurat de un sobor, format din peste 30 de preoți și diaconi, informează radiorenasterea.ro. Din sobor au făcut parte părintele arhimandrit Dumitru Cobzaru, exarhul Mănăstirilor din arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, părintele arhid. Claudiu Grama, consilier pe probleme de protocol din cadrul Arhiepiscopiei și părintele Ioan Dâmbu, protopop de Năsăud. Răspunsurile la sfânta liturghie au fost date de grupul coral „Sfântul Apostol Andrei” din Cluj-Napoca, dirijat de pr. Decebal Gorea. La hramul așezământului monahal, situat la interferența localităților Rebra și Parva din județul Bistrița-Năsăud au participat astăzi în jur de 5000 de credincioși. Slujbele au început la această mănăstire încă de ieri cu Vecernia cu Litie, oficiată de Înaltpreasfințitul Andrei. În cadrul acesteia a fost săvârșită și slujba tunderii în monahism a călugărului Natanail.

Așezământul monahal „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Țara Năsăudului are o istorie mai veche. La hotarul ce desparte localitățile Rebra și Parva a existat un străvechi locaș de rugăciune datând din anul 1755. În anul 1782, viețuitorii mănăstirii au fost alungați de trupele austro-ungare, dar bisericuța a rămas intactă. De atunci mănăstirea a mai fost locuită de călugări temporar, până la 1822 când biserica din lemn a fost demontată și mutată mai întâi în cimitirul vechi, iar de acolo, la scurt timp, pe locul unde se află astăzi și biserica parohială.

Noua mănăstire a fost fondată cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Arhiepiscopul și Mitropolitul Bartolomeu. La data de 21 iulie 1993, șapte viețuitori ai mănăstirii Turnu au primit binecuvântarea de a întemeia o mănăstire pe vechea vatră dintre localitățile Rebra și Parva, a spus starețul mănăstirii, părintele Chiril Zăgrean: „Mănăstirea s-a înființat în anul 1993, în urma solicitării preoților parohi de la Parva și Rebra și a credincioșilor din parohiile lor. Cei șapte viețuitori ce au venit de la mănăstirea Turnu de pe Valea Oltului, l-au avut ca și stareț pe părintele Paisie Iloaie, actualul stareț de la Mănăstirea „Sfântul Ilie” de la Nușeni. În anul 1994 s-a pus piatra de temelie a bisericii mari din zid, în data de 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, praznic la care a participat Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul de Alba Iulia, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, care a și pus piatra de temelie. În anul 2009 biserica mănăstirii a fost sfințită tot de IPS Irineu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Pictura a fost finalizată în anul 2008, iar în prezent se lucrează la edificarea unei clădiri pentru cazarea pelerinilor”.

Comentarii Facebook


Știri recente