Hramul Mănăstirii Sfântul Mucenic Pantelimon din Teleorman

Sfântul Mucenic Pantelimon este sărbătorit și de credincioșii din Teleorman, la singura mănăstire din județ aflată sub ocrotirea lui, în localitatea Siliștea-Gumești.

Cei care vor participa la aceste manifestări se vor bucura și de prezența Preasfințitului Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, care va săvârși Sfânta Liturghie, după cum ne informează Radio TRINITAS.

Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” a fost înființată în anul 1998 și este încă în construcție.

Istoricul Mănăstirii Sf. Pantelimon

Sfânta Mânăstire Pantelimon se află în județul Teleorman, com. Siliștea Gumești, situată la aprox. 30 km de orașul Roșiorii de Vede. Organizarea mănăstirii și popularea ei a fost încredințată Protos. Antonie Liță, fost stareț la mănăstirea Mălăești, jud. Prahova. Mănăstirea funcționează în clădirile unei unități militare dezafectate, dată în folosință de Ministerul Apărării Naționale împreună cu cele 36 ha aflate în incintă. Construcția clădirilor s-a făcut în anii 1945-1957 și, după desființarea unității militare, a funcționat aici circa 20 ani un orfelinat pentru 2000 copii. Clădirile sunt din zid de cărămidă cu unul și două etaje, acoperite cu țiglă. Odată cu înființarea mănăstirii s-a început repararea unor clădiri ajunse în stare de degradare după desființarea orfelinatului, în urmă cu 10 ani. Au fost înființate 12 chilii, trapeza, bucătăria și paraclisul în care se țin zilnic slujbele. În ziua de 27 iulie 1999 s-a sfințit locul pentru construirea unei biserici mari din zid. Reparațiile unor clădiri vor da posibilitatea înființării atelierelor. Pentru început se vor înființa cele pentru veșminte bisericești, pictură pe sticlă și sculptură.

Paraclisul s-a amenajat într-o sală de clasă cu capacitatea de 500 de persoane. A fost improvizată o catapeteasmă din lambriuri pe care s-au fixat mai multe icoane, șase din cele mari fiind îmbrăcate în argint. Intrarea în paraclis se face prin partea de nord printr-o ușă de lemn în două canaturi. Lumina e dată de 10 ferestre mari duble din lemn, peste care sunt suprapuse alte 10 ferestre, așezate pe peretele din răsărit.

Comentarii Facebook


Știri recente