Hramul Mănăstirii „Sfânta Maria” din Techirghiol

Peste 500 de credincioșii au participat astăzi, 15 august, de praznicul împărătesc al Adormirii Maicii Domnului, la hramul Mănăstirii „Sfânta Maria” din Techirghiol. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Înaintea Sfintei Liturghii, Preafericirea Sa a sfințit demisolului noii biserici a mănăstirii dobrogene.

În cuvântul de învățătură rostit la Sânta Liturghie, Preafericitul Părinte Daniel subliniat faptul că această sărbătoare de la jumătatea lunii august descoperă taina Bisericii, care ne trece și pe noi ca o mamă duhovnicească de la viața trecătoare pământească la viața veșnică cerească. „Maica Domnului este cea dintâi care se mută la viața trecătoare la cea netrecătoare lângă Fiul ei, Iisus Hristos cel răstignit, mort și înviat din moși și înălțat la ceruri întru slavă”. În același timp, a supus Preafericirea Sa, „Maica Domnului e și rugătoare pentru noi atunci când trecem din viața aceasta la viața veșnică, pentru a dobândi mântuirea”.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a explicat celor prezenți de ce se face prăznuirea Adormirii Maicii Domnului la data de 15 august: „Sărbătoarea a fost rânduită în ultima lună a anului bisericesc, în august – anul bisericesc începând la 1 septembrie -, ca să ne arate nouă înțelesul duhovnicesc adânc al sfârșitului lumii. La a doua venire a Mântuitorului Iisus Hristos, El, Hristos Domnul, va veni cu slavă și putere multă. De aceea, în ziua a șasea a lunii august a fost rânduită sărbătoarea Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus Hristos, ca să ne arate slava celei de a doua veniri, care este slava Învierii Sale, dar și slava împărăției cerurilor, în care vor intra cei ce în lumea aceasta au căutat slava Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh, mântuirea sufletului și viața veșnică. Sărbătoare Schimbării la Față a fost rânduită în ziua a șasea lui august, căci în ziua a șasea a fost creat omul și așa trebuia să strălucească fața lui Adam, dacă nu ar fi păcătuit, cum strălucește fața lui Hristos în momentul Schimbării la Față în muntele Taborului. Din 6 august, dacă numărăm, până în 15 august avem 9 zile, care simbolizează cele 9 cete îngerești. Și, apoi, Maica Domnului este prăznuită prin sărbătoarea adormirii sau mutării sale la viața veșnică, întrucât este mai presus decât cetele îngerești. În 29 august avem sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, care este dascălul pocăinței, și prin aceasta avem un triptic de sărbători, care formează icoana judecății de apoi, Deisis – Mântuitorul plin de slavă și putere ca judecător al viilor și al morților, în mijloc, în dreapta Sa, Maica Domnului, care mijlocește, cu rugăciunile sale, și, în stânga Sa, Sfântul Ioan Botezătorul, dascălul pocăinței, care mijlocește pentru acei oameni care s-au pocăit pentru păcate, dar nu au mai avut timpul să facă și fapte bune”.

Maica Domnului este ocrotitoarea tuturor creștinilor, a concluzionat Preafericirea Sa. „În mod deosebit, Maica Domnului este rugătoare pentru mame, pentru copii. Ea se roagă pentru fiecare mamă care dă naștere copiilor și pentru fiecare copil care se naște, pentru că un copil născut în lumea aceasta și, apoi, crescut în credință va trăi veșnic în împărăția cerurilor”. De asemenea, „Maica Domnului este rugătoare pentru monahi și monahii” și „ocrotitoare a clerului”, deoarece Fiul său este Arhiereul veșnic.

Sursa: Radio TRINITAS

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…