Hramul Mănăstirii Sfânta Ana de la Orșova

Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei va oficia, miercuri, 25 iulie 2012, slujba Sfintei Liturghii la Mănăstirea ‘Sf. Ana’ din Orșova, care își serbează hramul, după cum ne-a precizat Cătălin Cernătescu, redactor știri al Episcopiei Severinului și Strehaiei.

Alături de Preasfințitul Părinte Nicodim va sluji un sobor de preoți și diaconi, în timp ce la strană vor fi date răspunsurile de către o parte din membrii corului Kinonia al Episcopiei Severinului și Strehaiei.

Sfântul lăcaș a fost ctitorit de ziaristul interbelic Pamfil Șeicaru, care a luptat, în calitate de tânăr sublocotenent al Regimentului 17 Infanterie, în primul Război Mondial.

Ceea ce l-a făcut să ridice o mănăstire este o întâmplare petrecută în anii războiului, întâmplare care l-a marcat profund. În toamna anului 1916, chiar pe Dealul Moșului, ziaristul a fost acoperit cu pământ, alături de camaradul său de arme, Petre Găvănescu, de explozia unui obuz.

Amândoi au scăpat cu viață, iar Șeicaru a făgăduit să ridice în acest loc, atunci când va avea posibilități materiale, o mănăstire, în semn de mulțumire lui Dumnezeu, dar și „în memoria tuturor eroilor care au căzut pentru o Românie Mare”, după cum nota el însuși în actul de donație a mănăstirii către Mitropolia Olteniei, document notificat la München la 24 martie 1975.

Comentarii Facebook


Știri recente