Hramul Mănăstirii Schimbarea la Față de pe Muntele Ceahlău

Pelerinii din țară și străinătate sunt așteptați luni, 6 august 2012, la hramul Bisericii ‘Schimbarea la Față’ și ‘Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt’ de pe Muntele Ceahlău.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată de Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi. Arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, a mărturisit că mulțimea de credincioși care vine la acest hram caută să se întâlnească în Duhul Sfânt și în comuniune liturgică.

‘Muntele Ceahlău este împodobit la sărbătoarea Schimbării la Față de mulțime de pelerini. Oamenii urcă pe munte nu atât pentru frumusețea pelerinajului, cât pentru întâlnirea în Duhul Sfânt și în comuniune liturgică în preajma Bisericii ‘Schimbarea la Față’. În fiecare an, Înalt Preasfințitul Teofan a participat la acest hram, binecuvântând pe credincioși și trăind bucuria pe care au împărtășit-o pe munte apostolii împreună cu Mântuitorul. Aceste momente de prăznuire pe care le trăim în biserică nu sunt doar o anamneză, nu sunt doar o înțelegere mai profundă a ceea ce s-a întâmplat pe Muntele Tabor, ci ele urmăresc împărtășirea aceluiași har. Fiecare creștin este chemat să se împărtășească din lumina cea necreată pe care apostolii au fost învredniciți să o vadă. Trebuie să știm că pelerinajul este o căutare lăuntrică a luminii celei necreate. Această căutare lăuntrică trebuie să o avem pe tot parcursul anului liturgic. Împreună, pelerini pe Muntele Ceahlău, întâlnindu-ne cu ierarhul nostru, să cerem de la Dumnezeu să ne împărtășim din lumina necreată și din bucuria Duhului Sfânt’, a spus arhim. Nichifor Horia.

Comentarii Facebook


Știri recente